DEBATT

Velkommen ombord, Per Sandberg!

Å si nei til å ta imot mennesker på flukt er inhumant og uansvarlig.

IKKE LYKKEJEGERE: Mennesker på flukt er akkurat det, mennesker. De er ikke «lykkejegere» og de er ikke en «flom». De er mennesker som deg og meg, og når de flykter har de rett på å få søke asyl, skriver Leger Uten Grenser på jobb fra Middelhavet. Bildet viser det norske fartøyet «Siem Pilot». Foto: Privat
IKKE LYKKEJEGERE: Mennesker på flukt er akkurat det, mennesker. De er ikke «lykkejegere» og de er ikke en «flom». De er mennesker som deg og meg, og når de flykter har de rett på å få søke asyl, skriver Leger Uten Grenser på jobb fra Middelhavet. Bildet viser det norske fartøyet «Siem Pilot». Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Å lese avisen og høre hva noen politikere sier om menneskene på flukt som kommer til Europa er som å lese om en parallell virkelighet basert på myter og frykt. Det som blir skrevet og sagt stemmer overhodet ikke med hva vi ser om bord i Leger Uten Grensers båt her midt i Middelhavet. Du er velkommen om bord, Per Sandberg, så du kan få sett på virkeligheten.

Her vil du få se at mennesker på flukt er akkurat det, mennesker. De er ikke «lykkejegere» og de er ikke en «flom». De er mennesker som deg og meg, og når de flykter har de rett på å få søke asyl. Siden når ble ordet «asylsøker» likestilt med «kriminell» og «uønsket»? Det er ikke ulovlig å søke asyl, tvert imot er det en grunnleggende rett for oss alle.

Vi kommer tett på de menneskene vi redder og alle forteller historier om overgrep. Overgrep begått i hjemland og langs fluktruten. Tortur. Voldtekt. Slaveri. Utpressing. En gravid kvinne ble sparket i magen til hun spontanaborterte. Vi har møtt besteforeldre som flyktet fra krigsherjede Aleppo, men som heller ikke var trygge i Tyrkia så de dro videre til lovløse Libya. Eneste vei ut av slaveri og tortur i Libya i dag er sjøveien, og de forteller oss at de heller tar risikoen med å drukne enn å bli værende. Vi ser skuddskader og benbrudd fra tortur. Kvinner gråter inne på klinikken vår når de forteller om hvordan de ble voldtatt igjen og igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer