DEBATT

Nå trenger vi en valgkamp som handler om menneskene som skylles i land på Europas strender

Det vi ikke trenger er å omtale mennesker som problemer. Som utgiftsposter i budsjetter.

LEI AV UMENNESKELIGGJØRINGEN:  Partileder i SV, Audun Lysbakken, reiser i morgen til Hellas for å lære mer om flyktningkatastrofen i Middelhavet. "Jeg er lei av hvordan norske politikere tillater seg å snakke om mennesker på flukt", skriver han.  Foto: Hans Arne Vedlog
LEI AV UMENNESKELIGGJØRINGEN: Partileder i SV, Audun Lysbakken, reiser i morgen til Hellas for å lære mer om flyktningkatastrofen i Middelhavet. "Jeg er lei av hvordan norske politikere tillater seg å snakke om mennesker på flukt", skriver han. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Den 13 år gamle jenten leser høyt med stødig stemme. Hun forteller om hvordan hun for ni måneder siden nesten druknet i Middelhavet. Båten, fullastet med flyktninger fra Syria, kom i havsnød. Hun og familien overlevde, andre barn på båten hennes var ikke så heldige. Ni måneder seinere er hun her, i Norge. Hun har muligheter. Oppholdstillatelse. En framtid. Hun ser ut på oss og forteller sin historie på et språk hun for kort tid siden ikke kunne ett ord av. 

«Jeg vil takke Norge», sier hun. Mange snakker om flyktninger i valgkampen. De glemmer at bak ordet «flyktninger» gjemmer det seg enkeltskjebner, familier — mennesker. Som den 13 år gamle jenten fra Syria og hennes familie, som har sett og opplevd ting ingen mennesker burde oppleve. De som snakker om flyktninger burde se og oppleve flyktningkatastrofen med egne øyne.

Denne uken er jeg selv på vei for å gjøre akkurat det. Jeg reiser til Hellas i morgen for å lære mer om flyktningkatastrofen som utspiller seg der, langs Europas sørgrense. Jeg vil møte flyktninger, lokalsamfunnene og menneskene som tar imot dem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer