Folkevandring til Europa

Ingen land vil lykkes ved å bare tenke på sitt eget beste.

RAMMER ALLE:  Fra grensa mellom Hellas og Makedonia. Foto: NTB SCANPIX
RAMMER ALLE: Fra grensa mellom Hellas og Makedonia. Foto: NTB SCANPIXVis mer
Meninger

Den folkevandringa som vi nå opplever til Europa er for stor og for menneskelig alvorlig til at hver og en kan tillate seg å tenke på sitt eget beste. Det krevet internasjonalt samarbeid og solidariske løsninger - i hele Europa. Europeerne og deres politiske ledere har nå ikke lov til å glemme tidligere folkevandringer ut av Europa, først og fremst til Amerika.

De hundretusener av folk som nå strømmer, delvis med livet som innsats, til Europa presser først og fremst EU. Og det er EU som er nødt til å ta lederskapet, andre land må solidarisk samarbeide.

Innad i EU oppstår de største utfordringene på to felt. For det første oversvømmes særlig to land av mennesker på flukt, Hellas og Italia, fordi de ligger hvor de ligger og derfor vokter yttergrensene for EU og Schengen-samarbeidet. Det er ikke rettferdig å la dem ta disse belastningene. Om dette hadde vært russiske flyktninger på vei inn i Finnmark, hva da? Ikke minst fordi Norge er med i Schengen-samarbeidet er dette også et norsk ansvar.

For det andre skal de som kommer ulovlig inn, ifølge Dublin-konvensjonen, sendes tilbake til det landet som de kom til, og hvor de skulle ha vært registrert og deres søknader ha vært behandlet. Det skjer ikke, på grunn av overbelastning. Åpenbart må konvensjonen endres. De flyktningene som kommer, vil heller ikke slå seg ned i grenselandene, de vil hovedsakelig vandre videre til Tyskland og Sverige, samt en del til Storbritannia. I EU må man solidarisk fordele byrdene, noe medlemslandene så brakende mislyktes med på siste toppmøte. Men også andre land i Europa, ikke minst innenfor Schengen, må ta sin del.

Å sette opp nye grensegjerder i Europa vil være et historisk nederlag. Landene kan ikke sende sine hodepiner videre til andre land. Tyskland har vist et nødvendig storsinn med å ikke sende flyktninger tilbake til dit de kom inn over yttergrensa.

EU kan neppe overleve å fjerne den frie bevegelsen av personer over landegrensene, fordi da fjerner man en hjørnestolpe i EU. På det menneskelige planet kreves det nå kalde hoder og varme hjerter, ikke det motsatte, som høyresida i Europa tilbyr. På det politiske planet kreves det et nødvendig spleiselag. Ingen land vil lykkes ved å bare tenke på sitt eget beste.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.