DEBATT

Fjern fedrekvoten

Fedrekvoten er ingen hellig ku. I stedet for å krangle om far skal ha 10 eller 14 uker av foreldrepermisjonen, bør begge foreldre få en individuell rett til foreldrepermisjon.

FAR: Skal vi reformere fedrekvoten?    Foto: Christoffer Askman, Scanpix Danmark
FAR: Skal vi reformere fedrekvoten? Foto: Christoffer Askman, Scanpix Danmark Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Senest denne uken kunne vi lese i Aftenposten At EU-domstolen slår fast at mors arbeidssituasjon kan ikke påvirke hvor mye permisjon far skal få. Erna Solberg og regjeringen bør verken høre på NHO, Knut Arild Hareide, opposisjonspartiene eller Høyremenn for pappaperm.

Alle kjemper for fedrekvotens lengde. Men nå må vi tørre, tross alle de beste intensjoner, å slippe fedrekvoten. Den har gjort nytta si. Dagens genererasjon unge foreldre kan takke APs daværende likestillingsminister Grete Berget for at hun innførte en egen fedrekvote i 1993.

Den har vært en suksess. Det store flertallet av menn bruker i dag muligheten til å være sammen med egne barn. Fedrekvoten har bidratt til en viktig frigjøringsprosess. Det er vanlig at fedre velger å være hjemme og mødre velger å jobbe selv med småbarn i huset. Tross fremskritt, er det det likevel ofte økonomien som bestemmer mange familiers valg. Og i de fleste familier er det kvinner som tjener minst. Mor blir hjemme og far jobber overtid.

Dette «valget» har kanskje ikke så store konsekvens for den enkelte familien der og da. Men legger vi til grunn at de fleste kvinner og menn velger slik — i sum — så fortsetter vi å feilaktig tenke at far fortsatt er hovedforsørger og mor hovedomsorgsperson i familien. Det gjør vi helt automatisk og gir grobunn til diskriminering.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer