DEBATT

Funnene som er funnet i den nye rapporten om soveforbudet, er så alvorlige at de fordrer politisk endring

Vi anbefaler at Oslo kommune opphever det nåværende forbudet.

DENNE UKA LANSERTE  Nasjonal institusjon for menneskerettigheter en forskningsbasert temarapport om gjennomføringen av soveforbudet og hvorvidt dette er i tråd med de internasjonale menneskerettighetene Norge har forpliktet seg til å respektere. Foto: NTB scanpix
DENNE UKA LANSERTE Nasjonal institusjon for menneskerettigheter en forskningsbasert temarapport om gjennomføringen av soveforbudet og hvorvidt dette er i tråd med de internasjonale menneskerettighetene Norge har forpliktet seg til å respektere. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

For to år siden vedtok Oslo bystyre et omfattende forbud mot å overnatte på offentlige steder («soveforbudet») i Oslo. Saken var omstridt. Byrådet fremhevet problemer knyttet til økningen av fattige tilreisende fra EU land, mens mange frivillig organisasjoner, Likestillingsombudet og bystyrets mindretall hevdet at forbudet var et brudd på menneskerettighetene.

Noen dager senere ved et privat initiativ, ble det gjennomført en stor sove ute-aksjon i Sofienbergparken. Politiet nølte med å arrestere demonstrantene. Siden den gang har saken fått lite medieomtale. Politiet har imidlertid vært svært aktive i Oslos gater.

Denne uka lanserte vi en forskningsbasert temarapport om gjennomføringen av soveforbudet og hvorvidt dette er i tråd med de internasjonale menneskerettighetene Norge har forpliktet seg til å respektere. Vi har intervjuet 81 personer som bor på gata (både norske og utenlandske), sendt brev til en rekke offentlige instanser, sett på prosessen før forbudet ble vedtatt og vi har evaluert rettspraksis fra EU, FN og andre vestlige land.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer