Finn deg en flyktning

Det er på tide å brette opp ermene, sette på vaffeljernet og gi syrerne den varme velkomsten de fortjener.

Tegning: FLU HARTBERG
Tegning: FLU HARTBERG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En del nordmenn som ser bildene av flyktningene i Middelhavet har bare lyst til å pælme dem ut på havet igjen. De ser dem som en muslimsk invasjonsstyrke, eller som lopper, lus, rotter - snyltere som bare vil hit for å suge velferdsstaten tørr, og som vi må gjøre alt vi kan for å hindre på veien.
 
De som mener den slags er nå sanksjonert fra høyeste hold. Når finansminister Siv Jensen på vegne av regjeringspartiet Frp oppfordrer kommunene til boikott av Stortingets Syria-avtale er det et klarsignal til alle de kjipeste folka som finnes der ute i vårt langstrakte land om at det er helt greit å stå foran asylmottaket og spytte i bakken foran de nyankomne.

Men de som føler seg kallet til det er i mindretall. Husk det: De er et lite mindretall.
 
I Oslo, den kommunen som uten sammenlikning bosetter flest flyktninger, har Carl I. Hagen og hans falang prøvd å gjøre flyktningmotstand til hovedsak i valgkampen. Men på den siste målingen for hovedstaden har Frp bare 5,4 prosent, det er katastrofetall. Retorikken om at Norge snart står foran borgerkrig på grunn av «de fremmedkulturelle» funker ikke. I stedet skjer dette:
 
Et spontant initiativ kalt «Refugees welcome to Norway» opplever nå en massiv pågang av nordmenn som vil komme ned til Politiets Utlendingsenhets hovedkontor i Oslo for å gi flyktningene som sover på gulvet der mat, klær og en varm velkomstklem.

I Facebook-gruppa der folk kan melde seg til tjeneste skriver en av initiativtakerne: «Nå er det så ufattelig mange som vil hjelpe til i arbeidet med flyktningene på Tøyen at vi har blitt nødt til å lage vaktlister.»
 
Store deler av restaurantbransjen i hovedstaden stiller opp med varme måltider, med utelivskongen Jan Vardøen i spissen. Som han sier til Dagbladet: «Frp sier at vi må hjelpe dem der de er, og det er her de er nå».
 
Folk vet ikke hva godt de skal gjøre. De melder at de har soveposer å gi bort, varmeflasker, leker, hva som helst. En av dem som var der nede en kveld denne uka skriver: «Behovet i går slik jeg opplevde det, som vi ikke fikk dekket, var utejakker til menn, hettegensere, sokker, underbukser, varme gensere til kvinner, bleier til små barn og sanitetsbind. Også sjokolade da.»
 
Som nasjon kunne vi ønsket oss at vi hadde en regjering som svarte på den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig med større verdighet og sjenerøsitet. Eventuelt bare med mer realpolitisk innsikt.

Som Angela Merkel, som denne uka annonserte at Tyskland ikke kommer til å sende en eneste syrer tilbake til et annet EU-land, fordi Schengen-systemet de facto har brutt sammen.

Men sånn er ikke våre hjemlige blå politikere. Hos dem råder en kortsiktig, opportunistisk kynisme som ikke vil tåle selv konservative historikeres dom. Heldigvis kan den jevne, godhjerta nordmann kompensere for Frp's kalde skulder og stille opp selv.

Finn deg en flyktning å ta vare på. Du har sett på TV hva de har vært gjennom. Du vet hvordan du ville følt deg hvis du var i deres sko. Og du vet at sammenliknet med dem har du all verdens ressurser. Du kan melde deg som flyktningguide hos Røde Kors. Da blir det din oppgave å vise flyktningen rundt i lokalmiljøet, hjelpe familien med å finne seg til rette, invitere på middag.

Du kan melde deg på asylmottaket som en som vil lære bort norsk. Du kan ta med deg en fotball dit og ta med ungene ut på løkka. Du kan lage stabler med vafler og invitere på kaffe. Du kan lære bort selbustrikk, eller veien til førerkortet, eller forklare hvem Ari Behn er.

Du kan være den du har lyst til å fortelle barnebarna dine at du var. Du kan være med på å sikre at vi fortsatt er mer Nansen enn Anundsen i dette landet.
 
Du kan lytte til det de har opplevd.
 
Den aller viktigste faktoren for integrering er ikke hvilken kultur man kommer fra, hvilket yrke man hadde i landet man flyktet fra, hvilken religion man har. Det er helt enkelt hvordan man opplever å bli mottatt. Ytre høyre i Norge forsøker å forgifte stemningen, si at det er umulig, farlig, altfor dyrt, og at de som kommer hit ikke fortjener det.
 
Det skal bosettes opp imot 50 000 flyktninger i norske kommuner de neste fire åra. Fra nord til sør. I rike som fattige kommuner.

De kommer til å bli møtt med stor mistenksomhet, tidvis også aversjon og aggresjon. Men så møter de deg. Tenk så fint det blir.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer