Farlig byluft dreper rundt 1500 mennesker i Norge hvert eneste år

Valget bør handle om å gi oss ren og trygg luft. Hvis ikke, må vi nesten holde pusten.

Farlig luft: De siste årene har Stavanger ligget over de anbefalte grensene for helsefarlig svevestøv, skriver Eirik Faret Sakariassen. Foto: © Mike Schröder / Argus / Samfoto
Farlig luft: De siste årene har Stavanger ligget over de anbefalte grensene for helsefarlig svevestøv, skriver Eirik Faret Sakariassen. Foto: © Mike Schröder / Argus / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Har du noen ganger kjent at luften du puster inn, ikke er ren? At du fyller lungene dine med svevestøv og eksos? Dette valget bør handle om hvordan luften i Stavanger kan bli ren og frisk.

I vinter måtte helsesjefen i Stavanger kommune be gravide, små barn og spebarn unngå trafikkerte veier, fordi luftkvaliteten var så dårlig. Det er for farlig å leke i den giftige luften. Samtidig er det for dårlig kvalitet på de målingene vi har av luftforurensningen. Vi trenger mer informasjon om hvor luften i Stavanger er farlig.

Forurensning er farlig. Luften blir helseskadelig. Det rammer særlig barn, eldre, gravide og syke. Små barn er særlig sårbare fordi lungene deres ikke er fullt utviklet ennå. Har du astma som barn, gir det deg en større fare for kols, enn du ville hatt dersom du røyket. Flere mennesker dør de dagene luftkvaliteten er ekstra dårlig. Svevestøv og nitrogenoksider kan gi oss luftveislidelser, hjerte- og karsykdommer og kreft. Nylig kom det ny forskning som viste at folk som bor på steder med mye eksos oftere får demens. Derfor haster det å ta grep. Luften må bli ren og trygg. Og bystyret har ikke gjort nok. De siste årene har Stavanger ligget over de anbefalte grensene for helsefarlig svevestøv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer