DEBATT

Mer humanitet nå!

Utøya-overlevende skal straffes for noe foreldrene gjorde.

SENDES UT: Mubarak Haji Ahmed (23).  Foto: Guro Havro Bjørnstad
SENDES UT: Mubarak Haji Ahmed (23). Foto: Guro Havro Bjørnstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Utøya-overlevende Mubarak Haji Ahmed skal sendes ut fra Norge for noe han ikke har gjort.

Da Mubaraks familie ankom Norge, oppga foreldrene falsk informasjon om hvor de var fra. Mubarak var bare ti år gammel.

Alt er galt i denne saken. Mubarak og hans søstre, som også var mindreårige da de kom til Norge, straffes for sine foreldres gjerninger. Mubaraks tre måneder gamle datter straffes for sine besteforeldres gjerninger. Mubarak holdes ansvarlig for at han ikke anga sine foreldre - for han må jo ha visst at foreldrene løy, mener Utlendingsnemnda, selv om han var et barn.

En Utøya-overlevende som stadig sliter med de psykiske skadene etter den mørke dagen, vises ikke grunnleggende medmenneskelige hensyn fordi diagnosen ikke er alvorlig nok. Det holder nemlig ikke med posttraumatisk stresslidelse etter norgeshistoriens mest brutale terrorangrep, mener Utlendingsnemnda. Uansett kan han sikkert få behandling for Anders Behring Breiviks vold i Djibouti, mener UDI.

En ung og uskyldig familie skal ødelegges. En kone skal nektes et liv med sin ektemann, og deres datter skal nektes en far - uten at noen av dem har gjort noe galt. Det bør kunne rettes opp på sikt, gjennom familiegjenforening, men veien dit kan være lang, og føre gjennom en ukjent periode med atskillelse, frykt og lengsel - kort sagt mer ødeleggelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer