DEBATT

De antidemokratiske gavene

Når rikfolk plukker seg ut egne områder som de mener det skal satses på gjennom å gi «gaver», så er ikke andre velgere og samfunnsborgere en del av den samtalen.

UDEMOKRATISKE? Investor Arthur Buchardt og Aker-sjef Øyvind Eriksen ville gi en julegave til hele Norge i form av en ny kreftklinikk, men kan gaven være udemokratisk?  Foto: NTB scanpix
UDEMOKRATISKE? Investor Arthur Buchardt og Aker-sjef Øyvind Eriksen ville gi en julegave til hele Norge i form av en ny kreftklinikk, men kan gaven være udemokratisk? Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Fra tid til annen opplever vi at kjente rikfolk vil gi oss gaver i form av et idrettsanlegg, kulturhus, museum eller nybygg til vårt helsevesen. Gavene blir ofte begrunnet med en personlig historie over det giver opplever som mangler ved vårt samfunn.

Vi så det senest når investor Arthur Buchardt og Aker-sjef Øyvind Eriksen ville gi en julegave til hele Norge i form av en ny kreftklinikk.

Kan slike gaver også ha en bakside som det er verdt å diskutere i disse valgkamptider? Kan gaven i seg selv være skadelig for vårt samfunn på lang sikt?

De fleste som bruker sin stemmerett håper at de på den måten å få være med og påvirke hvordan politikere skal prioritere bruk av offentlige midler. Kampen mellom de forskjellige oppgavene som det offentlige skal drive dreier seg ofte om saker som sykkel og gangveier mot biler og veier eller vedlikehold og oppussing av skoler og sykehjem mot nybygg til idrett og kultur.

Når rikfolk plukker seg ut egne områder som de mener det skal satses på gjennom å gi «gaver», så er ikke andre velgere og samfunnsborgere en del av den samtalen. Ikke engang de politikerne som skal velges blir en del av en slik prosess. De får servert et ferdig utarbeidet konsept som de har minimale muligheter til å påvirke eller endre. Ved å «pushe» gaver på det offentlige på denne måten så påvirkes bruken av de økonomiske ressursene som kommunale politikere rår over for gaven skal jo både vedlikeholdes og driftes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer