KOMMENTARER

Kampen om historien

Hvorfor ser noen historikere på historien og leser den som en sivilisasjonskrig i sort og hvitt?

SER EN EVIG KRIG: Enkelte historikere ser verdenshistorien som en eneste lang kamp mellom kristne og muslimer, som begynte i korstogstiden, selv om de burde vite at det er mye mer komplisert enn som så. Foto: Sipa / Scanpix.
SER EN EVIG KRIG: Enkelte historikere ser verdenshistorien som en eneste lang kamp mellom kristne og muslimer, som begynte i korstogstiden, selv om de burde vite at det er mye mer komplisert enn som så. Foto: Sipa / Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

For noen er verden enkel. Den slår så lenge den kan. Det finnes de som ser tilbake ut over verdenshistorien, og ser den som en eneste lang kamp mellom den islamske verden og det opplyste vesten, et nullsumspill der den ene alltid truer med å beseire den andre, og der Europa i dette øyeblikk er den tapende part, som villig lar seg overstrømme av representanter for det fremmede. Der din tilhørighet til den ene kulturen eller den andre, er det som definerer din identitet og styrer din motivasjon.

Det er et kategorisk verdenssyn i renskåret sort og hvitt, med få nyanser, som sjelden tar høyde for alt det andre som ligger bak uro og konflikter: Behovet for trygghet, frykten for å tape et fellesskap, regional maktpolitikk, kulturelle kamper mellom det reaksjonære og det åpne, som utspiller seg overalt, men som er på forskjellige stadier innenfor forskjellige folk og landområder. Det bemerkelsesverdige er at et så enkelt historiesyn kan finnes hos folk som har historie som fag, som har brukt år av livet sitt på å tilegne seg kunnskap som burde si dem at virkeligheten er mer komplisert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer