DEBATT

Drittlandet

Blasfemi og homofili straffes med døden. Utroskap har dødsstraff ved steining for gifte, 100 piskeslag for ugifte. Enkelt tyveri gir amputasjon.

Saudi-Arabia, 20080428:  Utenriksminister Jonas Gahr Støre i Saudi-Arabia.  Her på pressekonferanse med utenriksminister prins Saul al Faisal.  Foto:  Jacques Hvistendahl/Dagbladet
Saudi-Arabia, 20080428: Utenriksminister Jonas Gahr Støre i Saudi-Arabia. Her på pressekonferanse med utenriksminister prins Saul al Faisal. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Nei jeg snakker ikke om IS, men vestens allierte Saudi-Arabia. Presteveldet Saudi-Arabia.

Drittlandet Saudi-Arabia!  Jeg leter etter mer presise begreper, men finner lite som er mer passende. Vi snakker om regimet som behandler gjestearbeidere som slaver, damer som eiendom og ikke-muslimer som terrorister.

Bandittstaten Saudi-Arabia! Landets ortodokse islamisme og Shariabaserte rettssystem er så påfallende likt praksisen til den Islamske Stat at det er lett å se at de fungerer utmerket som forbilder. Hvor mye Saudi-Arabia har gjort for å bygge opp IS er det en viss uenighet rundt, men det er i hvert fall åpenbart at regimet har sett gjennom fingrende med opprettelsen av terrororganisasjonen og at rike enkeltpersoner har stått for en relativt tung finansiering av IS og lignende ekstremistgrupper i Midtøsten.

Ekstremistgruppene som altså har fått både tung finansiering ideologisk inspirasjon fra det ideologiske vrakgodset til den Saudi-Arabiske wahabismen er også en stor grunn til at hele regionen er destabilisert, utrygg, kaotisk og ikke minst har sendt millioner av mennesker på flukt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer