DEBATT

Det vindskjeve mennesket

Er det genetisk hvor man ender opp i det politiske landskapet?

DNA: Ansvarlig for politiske holdninger? Foto: Science Photo Library
DNA: Ansvarlig for politiske holdninger? Foto: Science Photo Library Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Inger Merete Hobbelstad hadde nylig en interessant og god kommentar i Dagbladet om forføreriske narrativ. Et av dem er å fremstille «verdenshistorien som en sivilisasjonskrig». Hobbelstads utgangspunkt er, slik jeg leser henne, at vi velger oss virkelighetsoppfatninger utfra gitte premisser, som å søke bekreftelse på det vi allerede tror.

Et av Hobbelstads argumenter er at politisk ståsted, til venstre eller høyre, delvis er gitt på forhånd, styrt av «noen psykologiske og antagelig genetiske forutsetninger.» Venstreorienterte er «åpne for nye opplevelser» som «entusiastisk oppsøker møter med det fremmede», mens høyreorienterte er «mer ømfintlige for det som virker truende og raskere fanger opp signaler om fare.»

Dette kan igjen leses som at venstreorienterte er åpne mennesker og at høyreorienterte er fordomsfulle. Men er ikke dette litt grovsorterende? Spørsmål om psykologi og intelligensfaktorer som analytisk verktøy for politisk ståsted er unektelig et lite vepsebol å stikke hånda inn i. Ikke bare fordi forskningen spriker i alle retninger, men også fordi det kan minne om patologisering. Noen undersøkelser trekker i retning av at høyreorienterte har større anlegg for mistenksomhet og paranoia, mens venstreorienterte er mer nysgjerrige og inkluderende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer