DEBATT

Det store kirkeranet

RELIGION: Tilhørighet til kirken handler ikke bare om tro

TRADISJON:  Er folk bundet mer til tradisjon enn tro? Foto: © Espen Bratlie / Samfoto
TRADISJON: Er folk bundet mer til tradisjon enn tro? Foto: © Espen Bratlie / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Valgkampen opp mot årets kirkevalg har primært framstått som en kamp for homofiles rettigheter i Den norske kirke - men egentlig handler det om så mye, mye mer. Og dette er en grunn som gjør at dette er et valg hvor det er spesielt viktig at de som er lite aktive i kirken stemmer.

Fra liberalt hold vektlegges ofte enten argumentet med likhet og nestekjærlighet, eller, dessverre i noe for stor grad, et emosjonelt basert argument, slik det en anonym homofil prest forfattet i Aftenposten 6. september.

Fra konservativt hold har vi over lengre tid sett argumenter mot homofiles plass i kirken. Her finnes de klassiske argumentene fundert i ideologi og bibellesning.

Et eksempel på dette er Maria Jacobsens forsøk i Aftenposten 11. august på å gi en hederlig redegjørelse for bakgrunnen for sin motstand mot homofiles plass i kirken. Hun viser til at homofile på bibelsk grunn må finne seg i å ha andre rom enn kirkerommet. Slik argumenterer hun grundig for hvorfor kirkerommet skal følge akkurat hennes trosetikk uten å virkelig ta inn over seg andres tro.

10. September gikk også Ellen Hageman, teolog og forklefeminist (som betyr at hun aktivt velger å ikke bry seg om feministisk tenkning) i en kronikk til forsvar for at kirken måtte fjerne kirkeskatten og selv fakturere medlemsavgift. Slik vil kirken bli mer marginal og mindre inkluderende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer