KOMMENTARER

Frp druknet i flyktninger

Siv Jensen og Per Sandberg tapte for folkelig solidaritet.

INGEN VALGVINNER I ÅR:  Siv Jensen og Frp tapte for folkelig solidaritet.
Foto: Bjørn Langsem
INGEN VALGVINNER I ÅR: Siv Jensen og Frp tapte for folkelig solidaritet. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er det andre valget til fylkesting og kommunestyrer på rad hvor Fremskrittspartiet har tapt på å trekke fram innvandringskortet. I 2011 støtte de på etterdønningene fra blodbadet på Utøya. I 2015 druknet budskapet fra Siv Jensen og Per Sandberg billedlig talt i en strøm av flyktninger til Europa — og de følelsene som det vakte i store folkegrupper å se druknede flyktninger skylle i land på strendene langs Middelhavet.

I begge tilfeller mistet Frp sitt klare eierskap til spørsmålet om innvandring, forteller valgforskerne. Velgere satte seg på gjerdet. I dette valget har Miljøpartiet De Grønne (MDG), Sosialistisk Venstreparti (SV), Venstre (V), Kristelig Folkeparti (KrF) og Rødt, som har vært de klareste når det gjelder å ønske flyktningene velkommen, gjort brukbare valg. Frp har tapt velgere i forhold til valget i 2011, som var partiets dårligste valg etter 1995, og ligger langt bak stemmeandelen fra valget til Stortinget i 2013.

Når Ketil Solvik-Olsen på valgkvelden klagde over hvor lite oppmerksomhet utbygging av vei og jernbane hadde fått i valgkampen, saker som er viktige for kommunene og fylkene, så kunne han ha sendt klagen til sine egne ledere. Siv Jensen og Per Sandberg overdøvet den slags prat med sine uttalelser om flyktninger og innvandrere. Å oppfordre kommunene til å nekte å bosette flyktninger når man så tragedien utspille seg i presse og kringkasting hver eneste dag sto fram som hjerterått, også for folk i FrPs nærområder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.