Vi kan dyrke mat på tak og i vertikale hager langs veggene

Kan Oslo brødfø seg selv?

Behov for bylandbruk: Når stadig mer begrenset matjord globalt skal gi mat til en voksende befolkning, må også byen tas i bruk, skriver Daniel Stephanek. Foto: Privat.
Behov for bylandbruk: Når stadig mer begrenset matjord globalt skal gi mat til en voksende befolkning, må også byen tas i bruk, skriver Daniel Stephanek. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Interessen for å dyrke i byen har økt. I Oslo står tusen personer i kø for å få en parsellhage, og balkongkassene bugner av urter og andre nyttevekster. Samtidig legges skolehager ned og parseller er truet. Byrådets ferske landbruksmelding lover å bygge opp igjen dette, men går ikke langt nok.

Landbruksmeldingen slår fast at «urbane dyrkingsprosjekter kan foruten matproduksjon og positive miljøeffekter bidra til bedre folkehelse, integrering og økt entreprenørskap.» Det argumenteres også for grønne tak, birøkt i byen, sosialt entreprenørskap og bevaring av parsellhager og skolehager.

Byrådet fortjener ros for - endelig - å vise vilje til å satse på urbant landbruk. Det foreslås mange gode, grønne tiltak. Samtidig kunne meldingen vært langt mer visjonær. Skal bylandbruket blomstre, må blikket løftes fra individ- og parsellnivå. Bylandbruk er også næringspolitikk. Jeg har tatt initiativ til planting og dyrking i mitt nærmiljø og ellers i Oslo, og ser at det er flere grunner til at bylandbruk er viktig.

Matproduksjon i byen trengs. Når stadig mer begrenset matjord globalt skal gi mat til en voksende befolkning, må også byen tas i bruk. I folkerike storbyer i Asia, som Singapore, gir takhager og vertikale hager i bygninger tilrettelagt for matdyrking tilgang til mat og inntekt. Parsellhager er bra, men for at det virkelig skal monne må Oslo også tenke på å ta i bruk tak til dyrking, ikke bare som «grønne tak». Landbruksmeldingen tar opp at det er innført krav til grønne tak på enkelte nye bygninger i land som Danmark og Frankrike, men sier ikke noe om at dette også bør innføres i Oslo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer