DEBATT

Human-Etisk Forbund vil ikke oppnå stort ved å gjøre kirka til motpart

Hva mener HEF om kirkebygg?

Den norske kirke har mange nok kirker. Men de ligger ikke nødvendigvis der folk bo, skriver arbeidsgiverorganisasjonen for kirkelige virksomheter.
Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet
Den norske kirke har mange nok kirker. Men de ligger ikke nødvendigvis der folk bo, skriver arbeidsgiverorganisasjonen for kirkelige virksomheter. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Human-Etisk Forbund (HEF) har lenge kjempet for at det offentlige skal bygge livssynsnøytrale seremonilokaler som et supplement til tilskudd til tros- og livssynssamfunnene med egne gudshus. I innlegget i Dagbladet 9. sep. setter seremonisjef Lene Mürer i HEF kirkebygg og livssynsåpne seremonirom opp mot hverandre.

HEF oppfordrer kommunene til å slutte bygge eller investere i kirker. Kirkens medlemmer må selv sørge for bygging og vedlikehold. Humanetikere og andre som foretrekker de «livssynsnøytrale» seremonilokalene skal imidlertid få nye bygg fra staten. Lene Mürer mener sikkert at livssynsnøytrale seremonirom kan brukes av alle. Det fleste trossamfunn har imidlertid egne tilpassede bygg med sin egen arkitektur og utsmykning.

Å be alle religioner om å samles i et felles bygg er som å be alle kulturarbeidere dele et felles lokale, uten tanke på at teater, bibliotek og galleri har ulike krav til utforming. Forslaget fra HEF kan tyde på liten respekt for betydningen som religiøse bygg har blant de troende. De ønsker ikke «nøytrale» rom, de ønsker bygg som er ladet av tradisjon og annerledeshet.

Norge har tusenvis av forsamlingslokaler, men de er ikke nødvendigvis tilpasset gravferd. Behovet for offentlige midler for å sikre tilpassede lokaler for de som ikke føler seg hjemme i en kirke blir anerkjent av Den norske kirke. Vil HEF anerkjenne at det offentlige gir tilskudd til å opprettholde og utvikle de lokalene som det store flertallet bruker?

Det er lite redelig av Mürer å gi en framstilling av et Den norske kirke er privilegert fordi den får midler fra kommunen til bygging og drift av kirker, uten å opplyse om den likebehandlingen som ligger i dagens tilskuddsordning. Hvis en kommune med 10 000 kirkemedlemmer bruker 50 mill på en kirke, så får HEF 1 mill i ekstra tilskudd hvis de har 200 medlemmer i samme kommune.

Den norske kirke har mange nok kirker. Men de ligger ikke nødvendigvis der folk bor. Beskjeden fra Mürer kan forstås som en beskjed om at det ikke er så nøye med verdige seremonilokaler for kirkens medlemmer i nye utbyggingsområder. Kanskje kan kommunenes forsiktighet med å bruke store midler på de livssynsåpne seremonilokaler være at kun litt over 1 prosent av gravferdene skjer i HEFs regi?

Innlegget i Dagbladet kan tyde på at de tror det blir bedre hvis bare kommunene slutter å bruke penger på kirkebygg. Jeg tror ikke HEF vil oppnå stort ved å gjøre kirka til motpart i dette spørsmålet Hvorfor ikke legge mer vekt på et felles anliggende om behovet for verdige seremonirom for alle -  også for de som vil bruke kirker?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer