KOMMENTARER

Ekstremisme på norsk

Gud lot 22. juli skje, i følge en kristensionistisk bok. Et stykke norsk voldsretorikk som i prinsippet kan være like skummel som radikal islamisme, skriver Geir Ramnefjell.

VALGETS DOM:  Partiet De kristne ble knyttet til den omstridte 22. juli-profetien. Det slo ikke an hos velgerne. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VALGETS DOM: Partiet De kristne ble knyttet til den omstridte 22. juli-profetien. Det slo ikke an hos velgerne. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Ulike teorier om hva som egentlig var årsaken til at Anders Behring Breivik massakrerte 77 barn og voksne på Utøya har allerede versert i noen år. Høsten 2011 kom det sterke reaksjoner da PRIO-forsker Ola Tunander antydet en forbindelse mellom Anders Behring Breivik og den israelske etteretningstjenesten Mossad. Det var vel bare fredsforsker Johan Galtung tok ham i forsvar, i tillegg til ulike israelkritiske konspirasjonsmiljøer.

En annen, oppsiktsvekkende teori dukket opp i nyhetsbildet de siste ukene før valget, nemlig at 22. juli-terroren skjedde som følge av Arbeiderpartiet og AUFs Israel-motstand. Gud lot det skje. Påstanden stammer fra boka «22. juli-profetien», skrevet av den 34 år gamle norsk-amerikaneren og kristensionisten Jeremy Hoff.

Kristensionister tolker bibelen bokstavelig, og lar bibelen diktere løsninger på politiske konfliker. Israel-spørsmålet er den fremste kampsaken, av den grunn at de mener en jødisk stat er forutsetningen for Jesu? tilbakekomst. Det norske miljøet er lite, men aktivt og godt organisert, blant annet ved den norske avdelingen av den Internasjonale kristne ambassaden i Jerusalem (IKAJ). Ambassaden sender blant annet norske ungdommer på sommerleir til Israel Defense Forces (IDF)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer