KOMMENTARER

Hatet mot hjelperne

Noen blir rasende over at de som ikke har noe, blir hjulpet. Hvorfor?

VEKKER SINNE:  De restaurantene og bedriftene som stiller opp frivillig for de syriske flyktningene på Tøyen, blir møtt med aggresjon og trusler om boikott. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
VEKKER SINNE: De restaurantene og bedriftene som stiller opp frivillig for de syriske flyktningene på Tøyen, blir møtt med aggresjon og trusler om boikott. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Noen gir, noen får. En handling som hjelper en gruppe, vekker oppsiktsvekkende sinne hos en annen. Restaurantene som lager mat til de syriske flyktningene på Tøyen, bedriftene som gir dem av overskuddet sitt, trues med boikott av hissige Facebook-brukere. Hva med «våre egne», spør de. Hjelp fremstilles som et nullsumspill, et «oss eller dem». Carl I. Hagen prøvde å appellere til samme følelse da han signaliserte at han ikke hadde respekt for de som ville hjelpe hvis de ikke ville åpne hjemmene sine i fem år.

Den norske forskeren Lene Auestad har skrevet om den typen narsissisme som oppstår på vegne av et kollektiv og ikke en selv, som blir formulert som selvforsvar og ikke selvpromotering. Som annen narsissisme kan de det gjelder, ha problemer med å plassere ansvaret for sine egne følelser. Da kan man tenke: Hvis jeg føler meg truet, er det fordi jeg er truet. Hvis jeg er fiendtlig, er det fordi jeg har fiender.

Men kanskje ligger aggresjonen der forut for situasjonen som får den til å flamme opp. Det kan dreie seg om folk som, berettiget eller ikke, føler at de selv burde fått litt mer gratis i livet, litt mer velvilje. Som føler at utenforstående møtes med en raushet og vennlighet som ikke har blitt dem selv til del. Da kan sikkert velgjørerne fremstå som posører på safari, som vender hjem etter å ha gitt av sitt bugnende overskudd, fornøyd med seg selv, og uten å behøve å ta videre ansvar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer