DEBATT

En 7-åring ble lagt i politigrep på barnevernsinstitusjon

Overdreven tvangsbruk er hverdagen for mange barn i norske institusjoner.

UTE MED NY RAPPORT:  Barneombud Anne Lindboe overrekker i dag rapporten «Grenseløs omsorg - om bruk av tvang mot barn i barnevern og psykisk helsevern» til barneminister Solveig Horne og statssekretær i helsedepartementet Lisbeth Normann. Foto: Benjamin A. Ward
UTE MED NY RAPPORT: Barneombud Anne Lindboe overrekker i dag rapporten «Grenseløs omsorg - om bruk av tvang mot barn i barnevern og psykisk helsevern» til barneminister Solveig Horne og statssekretær i helsedepartementet Lisbeth Normann. Foto: Benjamin A. Ward Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«Han la meg på gulvet. Jeg prøvde å komme opp, men greide det ikke fordi han holdt meg. Han holdt nakken min. Han tok hånda mi opp på ryggen slik at jeg fikk vondt i armen. Så gjorde han sånn at jeg fikk vondt når jeg fikk hodet mitt 3 ganger i gulvet. Etter det gikk han ut.»

Historien tilhører en sju år gammel gutt som bor på barnevernsinstitusjon, og som er utsatt for tvang i barnevernet. Over flere år har vi i Barneombudet fått bekymringsfulle meldinger om utstrakt bruk av tvang mot barn på institusjoner. Derfor har vi benyttet vår innsynsrett i institusjoner og dokumenter. I dag overrekker vi rapporten «Grenseløs omsorg - om bruk av tvang mot barn i barnevern og psykisk helsevern» til barneminister Solveig Horne og statssekretær i helsedepartementet Lisbeth Normann.

Barneombudet avdekker flere brudd på FNs barnekonvensjon. Det er uventet og vondt å få informasjon om at små barn, helt ned i sjuårsalderen også blir utsatt for tvang i institusjonene. Og det er oppsiktsvekkende at tvangsbruken er så omfattende. Vi ser også at tvangsbruken mot barn i barnevernet ofte rammer psykisk syke barn. Barnevernet har ikke den samme kompetansen til å håndtere psykisk syke barn som psykisk helsevern. Dermed ender det ofte med tvangsbruk, også der det kunne vært unngått.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer