DEBATT

Det er ikke først og fremst Human-Etisk Forbund som trenger seremonibygg

De som trenger bygg er familier som skal ta avskjed med sine nærmeste, foreldre som skal feire en nyfødt og par som skal gifte seg.

EGEN FINANSIERING:  Vi mener at Den norske kirke selv bør stå for finansieringen av kirker på samme måte som andre tros- og livssynssamfunn bør stå for egne lokaler, dersom de ønsker det, skriver Human-Etisk Forbund. Bildet er tatt i Sofienberg kirke.   Foto: Truls Brekke/Dagbladet
EGEN FINANSIERING: Vi mener at Den norske kirke selv bør stå for finansieringen av kirker på samme måte som andre tros- og livssynssamfunn bør stå for egne lokaler, dersom de ønsker det, skriver Human-Etisk Forbund. Bildet er tatt i Sofienberg kirke. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Øystein Dahle i kirkelig arbeidsgiverorganisasjon misforstår når han svarer oss i Dagbladet 18. september. Human-Etisk Forbund vil ikke ha egne seremonilokaler. Vi mener det offentlige skal prioritere lokaler som alle kan bruke uavhengig av tro og livssyn. De stedene livssynsåpne seremonirom er realisert allerede, fungerer det utmerket.

Dahle beskylder oss for å sette kirkebygg opp mot slike seremonirom for alle. Det er ikke helt riktig. Vi mener at Den norske kirke selv bør stå for finansieringen av kirker på samme måte som andre tros- og livssynssamfunn bør stå for egne lokaler, dersom de ønsker det. Det er derfor dagens ordning som setter livssynsåpne seremonirom opp mot kirker. I dag er kommunene pålagt å bygge og vedlikeholde kirker, mens det ikke finnes noen tilsvarende bestemmelse for seremonirom som alle kan bruke. Da sier det seg selv at kirkebygg blir prioritert.

Det er ikke opp til oss å være for eller mot kirkebygg i fremtiden, men vi har en mening om hva det offentlige bør bruke pengene på. I et stadig mer mangfoldig land er det ikke rimelig at det offentlige skal være ansvarlige for byggingen av seremonibygg til spesifikke religioner. Da er det langt bedre å satse på bygg som er inkluderende og kan brukes av så mange som mulig.

Det er ikke først og fremst Human-Etisk Forbund som trenger seremonibygg. De som trenger bygg er familier som skal ta avskjed med sine nærmeste, foreldre som skal feire en nyfødt og par som skal gifte seg. Noen av disse er medlemmer i Human-Etisk Forbund, noen er medlem i andre tros- og livssynsorganisasjoner og mange er ikke medlem noe sted i det hele tatt. Uavhengig av det, mener vi at de bør ha verdige alternativer for å markere livets overganger.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer