DEBATT

TISA vil skape positive muligheter for Norge

Handel med tjenester har økt betydelig de siste 20 årene. Det er derfor et stort behov for avtaler som sikrer felles kjøreregler.

TISA (Trade in services Agreement) har møtt mye motstand rundt omkring i verden, også i Norge. Men utenriksministeren er ikke enig i kritikken: En moderne avtale for handel med tjenester er bra for Norge, skriver Børge Brende. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
TISA (Trade in services Agreement) har møtt mye motstand rundt omkring i verden, også i Norge. Men utenriksministeren er ikke enig i kritikken: En moderne avtale for handel med tjenester er bra for Norge, skriver Børge Brende. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Manifest analyse forsøker i sin kronikk om TISA-forhandlingene i Dagbladet 21. september å skape et inntrykk av at regjeringen ønsker å innføre irreversibel privatiseringspolitikk gjennom TISA. Det kan ikke så uimotsagt.

La meg først slå fast: En moderne avtale for handel med tjenester er bra for Norge. Norsk eksport av tjenester vokser raskt og utgjør grovt anslått 450 milliarder kroner årlig når også handel gjennom investeringer regnes med. Det er derfor en selvfølge for regjeringen å arbeide for bedre og mer forutsigbare vilkår for norske tjenestenæringer i utlandet. Tjenestehandel representerer arbeidsplasser og velferd, og er et viktig bidrag til omstillingen av norsk økonomi. Hvordan dette kan være på bekostning av «vanlige folks interesser», kan jeg ikke forstå.

Handel med tjenester har økt betydelig de siste 20 årene. Det er derfor et stort behov for avtaler som sikrer felles kjøreregler. 50 land deltar i TISA-forhandlingene, blant annet EU, USA, Island og Canada. Å sitte på gjerdet å se på at andre lands selskaper får bedre vilkår enn norske, er ikke et alternativ for denne regjeringen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer