FRAMTIDA:  Hva om disse fire partiene våren 2016 presenterte et grønt regjeringsalternativ? Foto: NTB Scanpix
FRAMTIDA: Hva om disse fire partiene våren 2016 presenterte et grønt regjeringsalternativ? Foto: NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Tafatte Venstre

Disse fire partiene kan snu norsk politikk på hodet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Etter vårt utspill om at SV, MDG, Venstre og Krf burde skape en ny grønn blokk i politikken, svarte Guri Melby (V) at dette var en dårlig idé. Årsaken er at Venstre allerede får til så mye på miljøområdet og fordi velgerne vil vite hva partiene mener på andre områder enn miljø.

Noen dager senere svarer Rasmus Hansson (MDG) at han støtter FIVHs idé. Også fra forskerhold har innspillet vært debattert. Anne Therese Gullberg ved Cicero innvender at hun ikke tror det vil være nok nordmenn som er villig til å prioritere klima på topp. Hun støtter seg til tidligere undersøkelser om hvilke tema nordmenn synes er viktige.

Når Venstre og Cicero argumenterer mot forslaget, peker de tilbake i tid. Så la oss gjøre det samme. La oss gå bare to til tre år tilbake. Hvor mange var det som trodde at MDG ville blitt hovedstadens tredje største parti og betydelig større enn Venstre? Hvem ville trodd at de i dag definerer det politiske flertallet i Oslo?

Venstre og Cicero bør snu på årsakssammenhengen. Partiene kan ikke vente på og tilpasse seg befolkningens preferanser. Dere må skape dem! Vi vet at befolkningen ser til toneangivende enkeltpersoner, organisasjoner og partier når de skal skape seg et bilde av hva som er viktige politiske saker.

Bare tenk: Hvordan tolker en førstegangsvelger eller en sofavelger at det bare er ett parti som sier at klimaspørsmålet er hevet over alle andre? Hva om disse ble lokket til valglokalene og vi samtidig klarte å rappe en del velgere fra fossilpartiene?

Klimapanelet er glassklare. Vi har tjue år til å handle før vi passerer muligheten til å nå togradersmålet. Flere forskere mener vi allerede er for sent ute. Norge trenger en rask og omfattende grønn omlegging i alle sektorer.

Hva om de fire partiene innkalte til en pressekonferanse våren 2016 og presenterte et grønt regjeringsalternativ? Det ville snudd norsk politikk på hodet!

For oss som ser de fire partiene fra utsiden, virker ikke uenighetene å være uoverstigelig. Se bare på spørsmål om integrering, asyl, flyktningekrise og utviklingshjelp. Alle disse er spørsmål som kommer til å få en helt ny tyngde når klimaproblemene for alvor velter inn over oss.

Den grønne blokken er framtidens blokk i norsk politikk!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer