LEDER

Åpenhet om interesser

Våre folkevalgte må spille med åpne kort.

Oslo, 20080828. Stortinget. Kveldbilde, stemingsbilde, eksteriør. 

Foto: NINA/HANSEN, Dagbladet
Oslo, 20080828. Stortinget. Kveldbilde, stemingsbilde, eksteriør. Foto: NINA/HANSEN, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Dagbladet har i flere artikler rettet søkelyset mot våre folkevalgtes uheldige atferd. Til sammen har stortingsrepresentanter hemmeligholdt aksjer til en verdi av 10 millioner kroner.

Og mandag avslørte Dagbladet at Ove Trellevik, som representer Høyre i næringskomiteen på Stortinget, har vært med på å utforme og vedta politikk som vil begunstige ham selv gjennom hans investeringer i fiskeri- og oppdrettsselskaper. Han har i tillegg hatt lobbymøter med de samme selskapene.

Trellevik er ikke alene. Seks av 14 representanter i næringskomiteen eier aksjer i selskaper de gjennom sitt virke legger rammene for. Fremskrittspartiets Jørund Rytman har i all hemmelighet eid aksjer i våpeneksportøren Kongsberg Gruppen, mens han i Stortinget har arbeidet for å øke norsk eksport av våpen — blant annet til Israel.

Det er ikke i seg selv noe i veien for at folkevalgte har erfaring fra og interesser i enkelte næringer. Det er snarere et nødvendig resultat av et representativt demokrati. Det er heller ikke til å komme utenom at folkevalgte vil ha private, økonomiske interesser. Noen steder må sparepengene plasseres.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer