DEBATT

Regjeringen tar for lett på TISA

En så viktig handelsavtale krever en opplyst offentlig debatt, der all informasjon legges på bordet.

UKLART: Utenriksminister Børge Brende avfeier i en kommentar i Dagbladet at TISA-avtalen vil gjøre det vanskelig å ta konkurranseutsatte tjenester tilbake i offentlig egenregi. Men det er fortsatt uklart om avtalen vil anse dette som en ulovlig forskjellsbehandling mellom offentlige virksomheter og utenlandske selskaper, skriver Manifest Tankesmie. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
UKLART: Utenriksminister Børge Brende avfeier i en kommentar i Dagbladet at TISA-avtalen vil gjøre det vanskelig å ta konkurranseutsatte tjenester tilbake i offentlig egenregi. Men det er fortsatt uklart om avtalen vil anse dette som en ulovlig forskjellsbehandling mellom offentlige virksomheter og utenlandske selskaper, skriver Manifest Tankesmie. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Et av Børge Brendes viktigste argumenter i svaret på vår kronikk om TISA, er at avtalen vil føre til flere norske arbeidsplasser. Tidligere har Brende trukket fram telekom som en norsk næring som vil nyte godt av TISA, men hvor mange norske arbeidsplasser blir det av at Telenor blir en enda større aktør i utlandet? På tross av at Telenor har vokst til et internasjonalt konsern med 33.000 ansatte verden over, mistet 450 av rundt 4000 Telenor-ansatte jobben i Norge i fjor.

Brende nevner at Norge allerede har forpliktet høyere utdanning til handelsavtalen GATS. Intensjonen med TISA er imidlertid at den skal gå lenger enn GATS når det gjelder hvor dyptgripende reglene går, og hvor vanskelig det er å ombestemme seg på et seinere tidspunkt. Mens det i GATS er mulig å trekke tilbake forpliktelser man tidligere har gjort, ser det ikke ut til at det blir mulig i TISA.

Videre avfeier Brende at avtalen vil gjøre det vanskelig å ta konkurranseutsatte tjenester tilbake i offentlig egenregi. Men det er fortsatt uklart om avtalen vil anse dette som en ulovlig forskjellsbehandling mellom offentlige virksomheter og utenlandske selskaper. Gjør den det, mener mange handelseksperter at dette vil kunne sette en stopper for framtidig rekommunalisering av tjenester.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer