DEBATT

Bekymringsmelding om selvutnevnte eksperter på barns beste

Hvis ikke barneverntjenesten taler barnets sak, hvem skal gjøre det da?

TRENGER BARNEVERNET: Sannheten er at det finnes mange barn i Norge som lever under uutholdelige forhold og konstant frykt. Barna har ingen muligheter til å snakke for seg selv med mindre noen spør og undersøker barnets omsorgssituasjon, derfor trenger vi barnevernet skriver kronikkforfatteren. Foto: NTB scanpix
TRENGER BARNEVERNET: Sannheten er at det finnes mange barn i Norge som lever under uutholdelige forhold og konstant frykt. Barna har ingen muligheter til å snakke for seg selv med mindre noen spør og undersøker barnets omsorgssituasjon, derfor trenger vi barnevernet skriver kronikkforfatteren. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Debatten om barnevernet eksploderer i alle kanaler til en smørje av usaklige innlegg, falske utsagn og uberettiget frykt. Folk kaster seg hodeløse inn i debatten, mens de viktigste aktørene er tause, eller, enda verre, støtter opp mot kritikken og bidrar til å øke vrangforestillinger.

Barnevernet blir beskyldt for å være både mafia, maktmisbrukere og pengegriske. Barnet framstilles som en vare, som kyniske aktører i barnevernet kan gjøre seg rike på. Men økonomi bør ikke være førende for en debatt som omhandler barn. Jeg ønsker heller at vi tar opp tråden som omhandler makt.

Dersom det er mistanke om at et barn lever under omsorgssvikt som vold, rus, vanskjøtsel eller andre skadelige overgrep, er det barneverntjenestens plikt å undersøke. Det er lovbestemt. Men - det er ikke barneverntjenesten som har det siste ordet. Det er Fylkesnemnda som er det øverste organ. Det er de som har beslutningsmyndighet. Det sitter for øvrig ingen saksbehandlere fra barneverntjenesten i fylkesnemnda, heller ingen andre som kunne sies å være inhabile i saken. Fylkesnemnda består av nemndsleder, advokater og psykologer. De som sitter der har selv gått hardt ut mot barnevernet i et tvilsomt opprop: «Bekymringsmelding om barnevernet».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer