DEBATT

Vi vant karikaturstriden i våre egne liv

Hilde Sandviks beskrivelse av innvandrerkvinner i norsk offentlighet er etnosentrisk og redusert

IKKE STILLE: Shabana Rehman ut mot Hilde Sandvik.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
IKKE STILLE: Shabana Rehman ut mot Hilde Sandvik. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I sin iver etter å påpeke «den norske feigheten» ti år etter karikaturstriden, misbruker Bergens Tidende kommentator Hilde Sandvik en rekke kvinnelige samfunnsdebattanters navn i kommentaren "Kvinnene som stilna". Sandvik reduserer deres virksomhet til ha hatt til felles at de har vært i frontlinjen mot «det muslimske patriarkatet», men på grunn av den norske feigheten har disse kvinner på forskjellig vis stilnet eller marginalisert i debatten.

Sandvik følger jo ikke med og kunne like gjerne bedt kvinnene om å holde kjeft. For det er slik teksten hennes behandler dem. Dette er etnosentrisk og grov redusering av både kvinnenes aktive engasjement og den norske støtten som faktisk også har vært der og som vokser. Sandvik bommer fatalt når hun i et velmenende forsøk prøver å beskrive virkeligheten til Amal Aden, Kadra Yusef, Sara Azmeh Rasmussen, Deeyah Khan og meg. Vi er ikke mediedukker som «har sluttet å løfter mullaer» på kveldstid Hilde Sandvik.

Vi lever våre liv på heltid, vår levemåte, vår livsstil, alle daglige valg er vitnesbyrd om at kampen mot patriarkatet er tilstede hver dag. Dette er ikke det samme som å stilne. Etter at en generasjon unge menn og kvinner har vokst opp siden vi inntok den norske offentligheten, er langt flere stemmer kommet til. Det er nå tid får å belyse samfunnet fra flere sider. Noe kvinnene hele tiden har gjort og gjør.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer