SUNNHETSTYRANNI: Over 106 millioner treff hos emneknaggen Fitness på det sosiale mediet Instagram, bekrefter at påvirkningsfaktoren er lett tilgjengelig. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
SUNNHETSTYRANNI: Over 106 millioner treff hos emneknaggen Fitness på det sosiale mediet Instagram, bekrefter at påvirkningsfaktoren er lett tilgjengelig. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

DEBATT

Jenta i gata går på steroider - får hjelp av kjæresten

Baksiden av de glansfulle og brunmalte fitnesskroppene er stemmeforandring, forstørret klitoris, depresjon, angst og selvmordstanker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Kvinnen i gata benytter nå sprøyter med anabole androgene steroider for å nå drømmekroppen. Ved å kombinere ulike dopingmidler om hverandre kommer hun et steg nærmere målet: den perfekte kroppen, den som skal på utstilling i fitnesskonkurranse.

Muskuløse kropper med lav fettprosent har i visse miljøer tatt over for det tradisjonelle slanke kvinneidealet. Parallelt har fitnesshysteriet inntatt Norge, hvor kvinner streber etter et uoppnåelig kroppsideal hver dag, hver time og hvert minutt, og det utvikles et sunnhetshysteri med ønske om full kontroll over trening, matinntak og kropp.

Anabole androgene steroider blir et viktig hjelpemiddel for å opprettholde denne kontrollen, og det svarer til kvinnenes forventninger. Dopingen fungerer.

Baksiden av de glansfulle og brunmalte fitnesskroppene er derimot stemmeforandring, forstørret klitoris, depresjon, angst og selvmordstanker.

I tillegg har noen av kvinnene prøvd andre narkotiske midler etter de startet med AAS. De har flere bekjente som har blitt alvorlig syke og til og med dødd av doping. Dette blir bagatellisert i forhold til de komplimentene og positive virkningene kvinnene opplever av dopingbruken.

Det sterke kroppspresset i samfunnet har medført et økt kontrollbehov og uoppnåelige krav til hvordan man skal framstå. Dette har igjen ført til at kvinnene har inntatt den tradisjonelt mannsdominerende arenaen, hvor den muskuløse kroppen står i fokus. AAS blir et viktig redskap for å oppnå den ønskede kroppen, en kropp som står i samsvar med samfunnets uoppnåelige idealkropp. Jaget etter den «perfekte kropp» blir en evig reise, hvor de estetiske kravene og AAS-bruken overskygger alle hindringer på veien.

«Det var vel det at jeg ville skape meg om til noe annet, ville skape meg om til den der terminatorkvinnen, som har fullstendig kontroll. Jeg ville bare ha muskulatur og blodårer. Og kroppsfettet på den tiden var min største fiende. Så det var jo å prøve å flyktefra fettet.»

(Informant i studien)

Dette er «vanlige» kvinner som har en interesse for styrketrening. De har høyere utdanning, kjæreste og flere har barn. Mange er også personlige trenere, altså blant dem som skal lære andre om sunn og riktig trening. Kunnskapsnivået om hva de får injisert i muskelen er derimot lavt, noen vet verken doseringen eller navnet på dopingmiddelet.

De fleste introduseres for anabole androgene steroider via kjæresten, og det er han som ordner alt det praktiske knyttet til dopingbruken; også injiseringen av sprøyten i rumpa. Mange beskriver en stadig økende avhengighet av hormonpreparatene, der dopingkurene forlenges utover det som var planlagt, samtidig som periodene uten dopinginntak blir gradvis kortere.

«Det er ikke langt fra å ta sprøyte med steroider til å være sprøytenarkoman.(...). Når de først har blitt stukket i huden, som er et steg å ta, når man først har tatt det så er ikke det vanskelig å gjøre noe annet heller.»

(Informant i studien)

Parallelt blir kvinnene mer muskuløse, samt svært definerte på grunn av lav fettprosent, og de speiler seg i komplimentene og de etterlengtede synlige blodårene. Dopingbruken holdes derimot skjult for andre, med en følelse av skam og tabu. Det å bli avslørt som en jukser oppleves som mer alvorlig enn selve lovbruddet i seg selv. Et kontrollert og moderat bruk av AAS oppfattes som lovlig, og de anser seg derfor ikke som kriminelle.

De oppfatter seg selv som brukere og ikke misbrukere. Kvinnenes historier gir et inntrykk at dette er holdninger som er utbredte i fitnessmiljøet og at dopingbruk, om enn et tabubelagt tema, er et akseptert middel for å nå sine mål:

«Alle vet at alle bruker, men ingen innrømmer det.»

(Informant i studien)

En interessant observasjon i studien er at kvinnenes subjektive oppfatning av egen helse framstilles mer positivt enn det kartleggingstester av psykisk helse viser. De oppfatter seg selv som normale og friske, noe som ikke står i samsvar med hva de rapporterer i disse psykologiske testene. Preliminære resultater viser at kvinnene sliter med personlighetsforstyrrelser og psykiske lidelser, der 86 prosent oppfyller kriterier for ett eller flere psykopatologiske trekk. Sammenliknet med kontrollgruppa og den alminnelige befolkningen er det høy forekomst av personlighetsforstyrrelser i dette utvalget.

En illevarslende stor andel av jentene oppfyller kriteriene for flere personlighetsforstyrrelser der angst, atferdsforstyrrelser, mangel på empati og emosjonell ustabilitet er det mest framtredende.

Funnene er nødvendigvis ikke knyttet til steroidebruken, men i intervjuene beskriver flere hvordan humøret påvirkes av bruken, der de beveger seg inn i en slags steroideverden under en kur, med beskrivelser av tap av sperrer og empati samt at de mister respekt for normer og lover.

Flere opplever seg selv som mer egoistiske, og én av kvinnene i studien føler seg skyldig i fysisk og psykisk vold. Funn fra de psykologiske atferds- og kartleggingstestene viser også at kvinnene scorer høyere på aggresjon noe som ofte betraktes som en klassisk bivirkning ved hormonpreparater som AAS.

Funnene er basert på et fåtall kvinner og kan ikke generaliseres til alle kvinner som benytter seg av dopingmidler. De gir likevel en pekepinn om at bak en glamorøs fasade kan det kan skjule seg sårbare sjeler med høy forekomst av psykiske plager.

Samfunnets kroppspress bidrar til et enormt fokus på utseende, som i stor grad markedsføres via sosiale medier, blad og reklamer. Over 106 millioner treff hos emneknaggen Fitness på det sosiale mediet Instagram, bekrefter at påvirkningsfaktoren er lett tilgjengelig.

Et uoppnåelig kroppsideal som stadig flytter grensene, gjør at flere tyr til ulovlige hjelpemiddel for å oppnå dette. Og det kan antas at anabole androgene steroider har blitt et relativt vanlig pres(en)tasjonsmiddel også blant kvinner.

• Studien «Anabole steroider blant kvinner» baserer seg på intervjuer med seks kvinner som er nåværende steroidebrukere, og to kvinner som er tidligere steroidebrukere. Alderen varierer fra 19 til 39 år, og de tilhører ulike miljøer i Norge. Kilde: Astrid Bjørnebekk (unpublished findings): «Anabole steroider: Effekter hjerne og atferd» (Oslo Universitetssykehus HF)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer