DEBATT

Du skal ikke synes synd på folk med psykiske plager

Problemet er ikke den psykiske sykdom i seg selv, men også at samfunnet er sykt.

IKKE «SVAKE»: Fremdeles forbindes psykiske lidelser med svakhet. Det er feil, understreker artikkelforfatterne. Foto: NTB Scanpix
IKKE «SVAKE»: Fremdeles forbindes psykiske lidelser med svakhet. Det er feil, understreker artikkelforfatterne. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Synet på psykisk helse har endret seg. Stort sett til det bedre. Men fremdeles forbindes psykiske lidelser med svakhet. Om du spør tre på gata om hvorfor noen får en psykisk lidelse, vil typiske svar være: «Det har skjedd noe fælt med dem, sannsynligvis i barndommen», «det er noe med genene deres, sannsynligvis noe arvelig», eller «de tåler ikke stress like godt som andre».

Psykisk svakhet Felles med forklaringene er at det handler om en form av psykisk svakhet som «de» har i motsetning til «oss». I tillegg til å være feil eller i beste fall for enkle, gjør disse forklaringene folk med psykiske lidelser til noen vi bør synes synd på. Det er dessverre kort vei fra å synes synd på til å stakkarsliggjøre. Konsekvensen av slike holdninger blir i verste fall at medfølelsen vår forvrenges til ynkeliggjørelse og umyndiggjørelse av dem som trenger vår hjelp.

Noen vil hevde at det tross alt er bedre at vi synes synd på dem med psykiske lidelser enn å være redd dem slik var vanligere før. Det gjør det i hvert fall enklere å ha en psykisk lidelse.

Det kan så være. Men det er også enklere for oss andre, inkludert psykologer og andre hjelpere, å synes synd på folk med psykiske lidelser enn å være redde for dem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer