Et kongerike for en skisko

Noen har blitt enige om at skattene skal ned. Selv om man må lete etter dem som har bedt om det.

SKATTER: Å snakke om høyere skatter, i stedet for lavere, regnes fortsatt som politisk selvmord, skriver vår helgespaltist Cathrine Sandnes. Illustrasjon: Flu Hartberg
SKATTER: Å snakke om høyere skatter, i stedet for lavere, regnes fortsatt som politisk selvmord, skriver vår helgespaltist Cathrine Sandnes. Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge skattekalkulatoren som fulgte med da statsbudsjettet ble lagt fram, kommer husstanden vår til å betale noen tusenlapper mindre i skatt neste år. Hvis kalkulatorene regner rett, vil beløpet tilsvare halvannet par av årets superfancy modell av Alpina skisko - med karbonsåle og -hælkappe. Til sammenligning vil skatteletten til våre barns nyutdannede lærere tilsvare to tuber universalklister. Man trenger ikke befinne seg langt til venstre i politikken for å mene at det burde ha vært motsatt. Altså at skattesystemet skulle ha virket omfordelende i stedet for å understreke og øke forskjellene. Man trenger ikke en gang å befinne seg på venstresiden for å mene at skatteletter for privatpersoner er unødvendig. Det holder lenge å være som folk flest.

I Valgundersøkelsen etter forrige Stortingsvalg svarer 98 (!) prosent av befolkningen at det offentlige bør bruke like mye eller mer penger på helse og utdanning. Av disse er det hele 80 prosent som svarer at det offentlige bør bruke mer penger enn i dag - selv om det skulle medføre høyere skatter. Det er, med andre ord, en overveldende oppslutning om at det offentlige skal ta seg av befolkningens helse og utdanning - og oppsiktsvekkende mange av oss vil gjerne betale mer fra vår egen lomme og inn til fellesskapet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer