KOMMENTARER

Hoffmarskalk Åmås

Med mindre den kongelige familie henger kronen på en knagg, kommer Norge til å forbli et monarki i overskuelig framtid.

HØYTIDELIG: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit inviterte på litteraturmiddag på Skaugum. Knut Olav Åmås hilser på kronprinsen. Foto: NTB Scanpix
HØYTIDELIG: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit inviterte på litteraturmiddag på Skaugum. Knut Olav Åmås hilser på kronprinsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Monarkiet likner mye på kirken: De aktivt troende er en minkende flokk, de sympatisk likegyldige er mange og de ikke-troende en voksende minoritet. Likevel føler Aftenpostens spaltist Knut Olav Åmås en uro for monarkiets framtid. I en artikkel i Aftenposten sist helg maner han fram Einar Tambarskjelve fra sagaen, altså den digre trønderhøvdingen som så at både kongens bue og hans rike brast i slaget ved Svolder for 1015 år siden. Åmås mener det norske «folkemonarkiet» er en dypt meningsfylt motsigelse som ikke må «glippe av vår hånd».

Den tidligere statssekretæren, og den nåværende direktøren i stiftelsen Fritt Ord, bekjenner at han har gått fra å være republikaner, via situasjonsbestemt monarkist til å bli prinsipiell monarkist.

Så grundig er denne konstitusjonelle reisen at Åmås nærmest framstår som hoffmarskalk i sin dypsindige hyllest til det kongelige. Avskaffer vi monarkiet vil samfunnet miste sin historiebevissthet og tradisjoner, og bli sterilt, teknokratisk og ulevelig, hevder han. Åmås har forsynt seg grundig av tranflaska. Ingen andre kan finne på å tro at norsk historie og identitet utslettes om det ikke bor en konge eller dronning i Henrik Ibsen gate nummer 1.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer