KOMMENTARER

Mer føleri enn fakta

Halvor Foslis bok om Groruddalen gir fremmedfrykt et sympatisk, menneskelig ansikt.

FORFATTER: Halvor Fosli bor på vestkanten i Oslo, men har skrevet bok om fremmedgjøring i Groruddalen.
FORFATTER: Halvor Fosli bor på vestkanten i Oslo, men har skrevet bok om fremmedgjøring i Groruddalen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Kampen om Groruddalen er kampen om hegemoniet i integreringsdebatten, sier en av informantene i «Fremmed i eget land. Samtaler med den tause majoritet». Det er nærliggende å mistenke Halvor Fosli for å mene det samme, og boka som et bidrag til den kampen.

Forfatteren er telemarking bosatt på vestkanten i Oslo, en selverklært islamkritiker som har reist til østkanten «for å lære». Boka er en samling anonymiserte intervjuer med det Fosli kaller «innfødte» mennesker fra Groruddalen, hvite såkalt etniske nordmenn som bor eller har bodd i bydeler med høy minoritetsandel.

Ingen av intervjuobjektene ser muslimsk innvandring som en berikelse for samfunnet. De fleste intervjuobjektene vil hindre flere ikke-vestlige, muslimske innvandrere til Norge. Noen har flyttet ut av Oslo. Andre kan ikke tenke seg å flytte fra dalen. Alle føler seg mer eller mindre hjemløse eller fremmede i sitt eget lokalmiljø.

Disse følelsene fortjener en plass i offentligheten, stemmene deres bør tas på alvor i samfunnsdebatten. Informantene spenner fra 20 til 80 år, intervjuene er skrevet i et nøkternt språk, det er lett å identifisere seg med og føle sympati med menneskene. De forteller at de har opplevd å bli ropt «hore» etter, noen har blitt banket opp. Frykten for det fremmede framstår som reell og begrunnet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.