DEBATT

Jeg har fått inspirasjon til å jobbe for å hindre fremmedgjøring

Aldri mer fremmed.

VERDIFULL Boken «Fremmed i eget land» av Halvor Fosli er like bedrøvelig som den er verdifull, skriver Shabana Rehman.

Foto: SIV JOHANNE SEGLEM/ Dagbladet
VERDIFULL Boken «Fremmed i eget land» av Halvor Fosli er like bedrøvelig som den er verdifull, skriver Shabana Rehman. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Boken «Fremmed i eget land» av Halvor Fosli er like bedrøvelig som den er verdifull. Den vekket en dyp sorg i meg. Ikke på grunn av den jævla salamien som hele tiden ble dratt frem i hvert eneste intervju på jakt etter mistilpassede nordmenn med hjemlengsel og front mot Islam, men fordi boken berører en langt større fortelling. Fortellingen om en verden i bevegelse, om mennesker i endring. Om intoleranse og om hvordan murer bygges der de burde rives. Vi tilhører jo alle menneskeslekten først og fremst. Det er utgangspunktet.

Kulturelle kaospiloter etterlyses! Dalen du skriver om kjære Halvor, Groruddalen, er vår alles barndomsdal, om vi forholder oss til minner og fortid. Fremmedgjøring er vondt. For oss alle. Også de som ikke skjønner at de ødelegger for seg selv og sine barn ved å ikke forsøke å forstå de kulturelle kodene, ikke sette seg inn i og involvere seg i det samfunnet de har flyttet til.

Det er også dette som informantene dine varsler om som en eneste stor bekymringsmelding. Men hvem skal lytte til dette? Vi må alle det, uansett hvilken politiske retning vi heller mot. Vi trenger kulturelle kaospiloter i dette landet som kan gå inn i slike konflikter som du tegner opp gjennom dine intervjuobjekter. Kaospiloter som med varme og troverdighet kan gå inn som Ghostbusters mot kjipe holdninger som ødelegger for alle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer