DEBATT

Også i Norge trenger vi likelønnsdagen

Frå i dag - 21. oktober - jobbar mange av Unios medlemmer gratis. Det er inga rettferd i å halde fram med det.

EQUAL PAY DAY: Også i Norge — et av de mest likestilte landene i verden — trengs ei «Equal Pay»-markering, mener Unio-leder Anders Folkestad. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
EQUAL PAY DAY: Også i Norge — et av de mest likestilte landene i verden — trengs ei «Equal Pay»-markering, mener Unio-leder Anders Folkestad. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Lønnsgapet mellom kvinner og menn minskar ikkje. Framleis tener ei kvinne i gjennomsnitt 85 øre for kvar krone ein mann tener. For gruppene med høgare utdanning er gapet endå større. Det inneber at frå i dag - 21. oktober - jobbar mange av Unios medlemmer gratis.

Sett på spissen: Likelønnsgapet tilseier at kvinnene denne dagen kunne lagt ned arbeidet, gått heim og tatt fri resten av året. Konsekvensen ville vere dramatisk.

Men likevel lar samfunnet denne uretten gå vidare.

Kvinner må kunne forsørgje seg sjølve. Det er leietråden for det likestillingspolitiske arbeidet til Unio. Likelønn handlar om å verdsetje det som i dag er typiske kvinnejobbar betre. Tradisjonelt er mannsjobbane i privat produksjonssektor, mens kvinnejobbane er i helse, omsorg og utdanning i offentleg sektor. Samfunnet er avhengig av begge delar, og dei må derfor verdsetjast likt.

Skilnaden mellom lønna til kvinner og menn er standhaftig. For kvar krone mannen tener, tener kvinna 85 øre. For gruppene med høgare utdanning er det verre. Då tener kvinna 80 øre for kvar krone mannen tener. Unio meiner at likelønnsgapet er ei av dei store utfordringane samfunnet står overfor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer