KOMMENTARER

Kongens prosjekt

Den norske identiteten har tatt opp i seg et kulturelt og religiøst mangfold. Ulikhet er en ressurs. Dette er kongens tale.

TALE TIL GJESTENE: Kongefamilien vil markere at den står bak en ny og mer moderne forståelse av hva som er norsk. Den norske identiteten favner over en regnbue av tro og livssyn. Foto: NTB Scanpix
TALE TIL GJESTENE: Kongefamilien vil markere at den står bak en ny og mer moderne forståelse av hva som er norsk. Den norske identiteten favner over en regnbue av tro og livssyn. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

For første gang på Slottet: Katolsk velsignelse av måltidet på latin, jødisk sang på hebraisk som takk for maten og muslimsk bønn på arabisk. Ingen dempet taffelmusikk, men norsk bånsull, sang og musikk i vedisk og persisk sufi-tradisjon og tibetansk buddhisme. Framført i en mektig sammensmeltning av norske og asiatiske instrumenter, stemmer og rytmer. Totalt fravær av fornem slottsmat, i stedet bugnende bord med etniske retter fra alle verdenshjørner. Religiøse ledere og deres ildsjeler i vennlig samtale under Slottets lysekroner. En opplevelse av noe nytt, og kanskje historisk.

Slik var situasjonen på Det kongelige Slott sist tirsdag. Kongeparet hadde innbudt rundt 80 gjester til flerkulturelt gjestebud. Partner var Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, en paraplyorganisasjon for Norges største religioner og livssyn. Her var alt riket kan oppvise av tro - og litt tvil. Kristne av alle slag, jøder, muslimer, buddhister, hinduer, bahai, sikher, holister og humanetikere. Mange slags mennesker har vært gjester på Slottet, men aldri har et helt selskap hatt en slik etnisk og religiøs mangfoldighet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer