KOMMENTARER

Kutt ut kjøttet

Å redusere kjøttforbruket drastisk er ikke et personlig valg. Det er et moralsk imperativ.

HJELP MEG UT: Å spise kjøtt er å påføre dyr og andre mennesker lidelse. Det må vi slutte med, skriver Aksel Braanen Sterri. 
Foto: © Paal Audestad / Samfoto
HJELP MEG UT: Å spise kjøtt er å påføre dyr og andre mennesker lidelse. Det må vi slutte med, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: © Paal Audestad / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn spiser kjøtt som aldri før og i en mengde som helsemyndighetene mener er skadelig for oss. Men kjøttspisinga har verre konsekvenser for andre enn oss selv.

I løpet av et liv er hver og en av oss ansvarlig for å bringe 1375 dyr inn i verden med det formål at vi skal spise dem. Det påfører ikke bare dyra lidelse. Det tar også opp store landressurser som kunne vært brukt til å mette verdens fattige og som står for store deler av verdens klimautslipp. Kan vi forsvare det?  Jeg av alle skal innrømme at det er godt med en biff og smakfulle vaner er som kjent vonde å vende. Kjøtt er også en enkel måte å få i seg de nødvendige næringsstoffene på.

Men dette er småtterier. Vi kan fint leve godt på vegetarkost, både ernærings- og smaksmessig, og nye vaner kan dannes. Kjøttspising er derfor ren luksus; en luksus som kommer med en kostnad.  Skaden vi påfører dyra, andre mennesker og kommende generasjoner ved kjøttforbruket vårt, er nemlig massiv.  

La det være sagt. Det er ikke alltid galt å drepe dyr, selv ikke for egen forlystelse. Om dyra, hvis kjøtt vi etterspør, lever gode liv og tas livet av på en måte som ikke smerter dem eller dyra rundt dem, er det vanskelig å forstå hvorfor det skulle være galt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer