DEBATT

Noen av innflytterne kommer hit og prøver å lære oss en lekse

Fremmed i egen by.

PROVOSERT: En god del av folka som det hele tiden snakkes om, som det advares mot, de brune og svarte - muslimene, gud forby - er mer oslofolk enn mange av innflytterne fra norske distrikter, skriver Torkel Brekke.
Foto: © Luca Kleve-Ruud / Dagsavisen / Samfoto
PROVOSERT: En god del av folka som det hele tiden snakkes om, som det advares mot, de brune og svarte - muslimene, gud forby - er mer oslofolk enn mange av innflytterne fra norske distrikter, skriver Torkel Brekke. Foto: © Luca Kleve-Ruud / Dagsavisen / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg er fremmed i egen by. Oslo er blitt så endret av innflytting, at jeg ikke kjenner meg igjen. Jeg vokste opp et steinkast fra Y-blokka. Helt bokstavelig. Ni år på Møllergata skole. Jeg er fjerdegenerasjons oslogutt. Men lite er igjen av det jeg vokste opp med.

Hvordan ble det sånn? Se på tallene. Gjennom 2000-tallet hadde alle de indre bydelen i Oslo en klart positiv nettoinnflytting fra resten av landet. Samtidig med at det er en strøm av innflyttere til Oslos indre bydeler fra resten av landet, avgir de samme indre bydelene mange utflyttere til Oslos ytre bydeler. SSBs rapport 11/2013 Flytting til og fra Oslos bydeler hevder vi kan se en tredelt flyttestrøm, hvor folk i ytre bydeler forlater Oslo, gjerne til fordel for Akershus. Folk i indre bydeler flytter til ytre bydeler, mens de indre bydelene fylles opp av folk fra andre deler av landet. Nord-Norge fortsetter å tømmes for folk, selv om nordlendingene i stadig større grad bosetter seg i andre deler av østlandet enn i Oslo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer