DEBATT

De fleste «flyktningbarna» er i virkeligheten unge menn

Kanskje vi virkelig er på vei mot en ny mennesketype, overmedmennesket.

KRITISK:  Det er en forvirrende tid vi lever i når de godhjertede lyver og de stadig mer hatefulle snakker sant, skriver artikkelforfatteren.
KRITISK: Det er en forvirrende tid vi lever i når de godhjertede lyver og de stadig mer hatefulle snakker sant, skriver artikkelforfatteren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Som teaterregissør og reisende grossist i illusjoner og iscenesettelser verden rundt er det med en slags blanding av vemod og stolthet man etter hvert innser at vår husgud Shakespeare også hadde rett om masseinnvandringens skjulte hemmelighet:

«All the world’s a stage, and the men and women only players, they have their exits and their entrances, and one man in his time plays many parts.»

Eller, som det heter i mer hjemlig norsk bygderevysammenheng:

de med selvinnsikt kjenner igjen seg selv i parodiene, de uten kjenner igjen naboen.

For tiden bor jeg i vårt naboland Sverige, denne gåtefulle blandingen av vesttysk provinsby og sibirsk taiga. Etter snart fem år med svensk språk, kultur og ikke minst sosiale normer, er jeg på full fart fra en lattermildt overbærende irritasjon til en åpen og utilslørt forakt for store deler av samfunnet jeg er omgitt av. Jeg trodde ikke det var mulig å lære seg så mye om å være immigrant på så korte geografiske avstander. Og jeg er tross alt norsk (OK da: bergenser), med en kultur- og språkbakgrunn nærmere den svenske enn forskjellen på vest- og øst-arabisktalende land. Men det er en annen preken til et annet berg. I skrivende stund oppjusterer Sveriges Utlendingedirektorat, Migrationsvärket, uvisst for hvilken gang i i år det beregnede antall asylsøkere til Sverige i 2015: 190.000, med nye 170.000 ventet til neste år (vil trolig også oppjusteres). Av disse er så langt over 30.000 det som kalles «ensamkommande barn».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer