DEBATT

Velferdens pris

Er det virkelig ikke en vesensforskjell på det å kjøpe og selge en jakke og på å behandle det som er inni den?

PRIVAT: Barneverninstitusjonen Små Enheter.  Foto: Dan P. Neegaard
PRIVAT: Barneverninstitusjonen Små Enheter. Foto: Dan P. Neegaard Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

En mørk høstkveld i 2014 ankommer den 30 år gamle nattevakten Anna Kristin Gillebo Backelund omsorgsboligen Små Enheter i Vollen i Asker kommune, uvitende om hvilken grusom skjebne som venter henne. Natt til 29. oktober i fjor ble hun på drept av en 15 år gammel pasient med machete.

Går man inn på hjemmesidene til Små Enheter er det vanskelig å forestille seg at dette er åstedet for det bestialske drapet. Siden gir et inntrykk av seriøsitet, diskresjon og faglig tyngde. Vi leser: «Behandlingssenteret Små Enheter har landsomfattende rammeavtale med BUFdir og BUFetat sine inntaksavdelinger.» Og videre: «Vi tilrettelegger individuelle tilbud for unge med behov for heldøgns- omsorgs- og psykiatrisk overvåkning og oppfølging i små boenheter. Dette under observasjon og medisinsk ledelse av spesialist i psykiatri.» Så hvordan kunne dette skje?

Noe av forklaringen kan hende finnes i det som ikke står. Det siden ikke opplyser om er at Små Enheter er en kommersielt drevet omsorgsbolig, opererende i markedet som oppstår når det offentlige velger å anbudsutsette tjenester for rus,- psykiske og somatiske lidelser. Eierne av Små Enheter henter privat profitt fra driften som enten kan brukes til å berike egne lommer og/eller sprøytes inn i nye kommersielle prosjekter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer