DEBATT

Kan Corbyn redde Labour?

Hvis ikke er Storbritannia i trøbbel.

RADIKAL: Jeremy Corbyn er blitt leder av Labour. Men historien viser at Labour taper valg når kursen dreies mot venstre, skriver artikkelforfatteren. REUTERS/Toby Melville/files
RADIKAL: Jeremy Corbyn er blitt leder av Labour. Men historien viser at Labour taper valg når kursen dreies mot venstre, skriver artikkelforfatteren. REUTERS/Toby Melville/files Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I asken av New Labour og etter mange år uten overbevisende lederskap, valgte det britiske Arbeiderpartiet, Labour, i september venstreradikaleren Jeremy Corbyn til sin nye leder. Corbyn fikk 59 prosent av stemmene, men skapte splittelser i partiet.

Corbyn engasjerte medlemmene med sitt budskap om å få slutt på regjeringens økonomiske nedskjæringspolitikk, som skal erstattes med «en ærligere og snillere politikk», tuftet på folkelig deltakelse nedenfra. Det manglet ikke på advarsler fra øvrige lederkandidater og tidligere ledere - som for eksempel Tony Blair. Når Corbyn likevel kunne vinne viser det mest av alt Labours mangel på politiske ideer og overbevisende svar på sentrale samfunnsutfordringer.

Men å mobilisere noen hundretusener medlemmer er noe helt annet enn å overbevise millioner av velgere. Historien viser at Labour taper valg når kursen dreies mot venstre. Michael Foot, Neil Kinnock og Ed Miliband er alle eksempler på det. Med Corbyn som leder kan Labour komme til å gå ut på en ny politisk ørkenvandring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer