DEBATT

På tide å gjeninnføre den bilfrie søndagen

Strutsen stikker hodet i sanden når problemene tårner seg opp fordi den nekter å forholde seg til virkeligheten.

KONGENS TRIKKETUR: Det er desember 1973 og bensinkrise. Kong Olav har løst billett og tatt med seg ski og staver -  og hunden Troll -  på trikken opp til Frognerseteren. Foto: Odd Wentzel / Dagbladet
KONGENS TRIKKETUR: Det er desember 1973 og bensinkrise. Kong Olav har løst billett og tatt med seg ski og staver - og hunden Troll - på trikken opp til Frognerseteren. Foto: Odd Wentzel / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Denne vegringen minner sterkt om vår håndtering av luft- og støyforurensningen. Det pusles med tiltak som å sette ned farten bittelitt på motorveiene. Det hjelper bare så lite. Det finnes bedre forslag på bordet, bl.a. bilfrie sentra i de store byene.

Fint, men vi kan mer. Mye mer! Men vi trenger hjelp fra våre ledere, for det har vist seg at vi ikke klarer dette alene.

Politikerne, med unntak av modige Dagfinn Høybråten, tror at den personlige friheten er hellig og urokkelig. En politiker må bli gjenvalgt for fortsatt å kunne være politiker. Derfor lefling med almuens treghet, strutsing og evige behov for komfort. En komfort vi ikke tåler eller kan unne oss lenger, for vi blir fete, syke og urolige av det.

Men se! Alle er glade for røykeloven nå! Loven ble innført på tross av vantro og sterk motstand.

Vi ler allerede av at det var skadelig røykluft og vond lukt på alle utesteder, sykehus og flyplasser.

Og våre yngre slektninger på jorda vil snart le seg skakke av de tøysekoppene som kjørte rundt i hver sin bil og forgiftet sine omgivelser. Og at det denne komiske, egoistiske og farlige generasjonen gjorde, attpåtil var lovlig.

Jeg var ungdom da det ble innført bilfrie søndager under oljekrisen. To uker før jul i 1973 var det bilfrie søndager over hele landet. Jeg husker disse søndagene som befriende og eksotiske. Nysnøen ble liggende hvit lenge på Drammensveien. Det var en og annen buss og trikk, ellers helt, helt stille og fint overalt. Skikkelig søndagsfølelse. Til og med kong Olav tok trikken som alle andre på vei til skitur i marka.

Det gikk fint! Alle planla bare litt annerledes. Nødvendig trafikk, ambulanser og den slags, kjørte som før - og hadde vi hatt elbiler den gangen, hadde de fått kjøre også.

Med denne metoden fikk vi redusert eksosutslipp og støy med en syvendedel. To digre, feite og svarte fluer i ETT gratis smekk!

Hør, politikere:

Vi vil ikke ha helsefarlig luft lenger! (Sjekk EUs grenseverdier for luftverdier.)

Vi MÅ og vi VIL bli ledet av dere! Hjelp oss å begrense oss slik at vi sammen klarer å skyve det-nytter-ikke-følelsen vekk. Jeg er overbevist om at vi kan når det blir krevet av oss.

Vi trenger resultater som monner. Derfor ber jeg om at dere innfører bilfrie søndager igjen, selv om vi foreløpig har nok olje og selv om noen få skulle tape penger på dette.

Men gjør det snart, er dere snille. Det haster nå,og alle sammen vet det.

ØNSKER SEG BILFRI SØNDAG: Anita Skorgan. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ØNSKER SEG BILFRI SØNDAG: Anita Skorgan. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer