DEBATT

Flyktningene er barn - til det motsatte er bevist

Morten Traavik flørter gjerne med Nord-Korea, men 16-åringer på flukt har han tydeligvis lite til overs for.

BARN ELLER VOKSNE? Flyktninger har samlet seg på jernbanestasjonen i Budapest før den ble stengt, i håp om å få et tog nordover i Europa. Hvor mange av asylsøkerne lyver på alderen? Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
BARN ELLER VOKSNE? Flyktninger har samlet seg på jernbanestasjonen i Budapest før den ble stengt, i håp om å få et tog nordover i Europa. Hvor mange av asylsøkerne lyver på alderen? Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I lørdagens utgave av Dagbladet trår Morten Traavik ut i sviktende faktaforståelse og pompøs retorikk. Traaviks måte å uttrykke sitt syn på enslige asylsøkende barn kan ikke forbigås i stillhet hvis man bryr seg om barns rettigheter. Innlegget starter med en malplassert oppsummering av Traaviks egen CV, og som tilsynelatende skal gi ham en troverdighet han i utgangspunktet ikke har. Samtidig er dette et virkemiddel som er med på å bygge opp om usannheter i det budskapet han ønsker å fremme.

Traavik mener i sitt innlegg at de fleste enslige asylsøkende barn er «skjeggebarn» som lyver om alder og ikke har grunnlag for beskyttelse. Traavik mener dette er «migranter», og ikke «flyktninger», uansett hvilken krigselendighet de skulle ha flyktet fra. Hvor Traavik har tallene sine fra, er uklart, siden han ikke oppgir noen kilde.

Traavik kjenner åpenbart ikke godt nok til asylprosedyren i Norge når han skråsikkert kan si at størsteparten av enslige asylbarn er løgnere.

I Utlendingsloven står det at alle asylsøkere hvis alder er uklar, skal ha mulighet til å gjennomgå en aldersvurdering. Aldersundersøkelser blir oftest utført når barnet oppgir å være under 18 år, men fremstår som å være eldre. Metodene som brukes i den medisinske aldersundersøkelsen er svært omstridte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer