DEBATT

Det Halvor Fosli ikke skriver om Groruddalen

Halvor Fosli framstiller feilaktig Groruddalen som et sosialdemokratisk paradis som ble ødelagt av innvandrere. Og bruker min bok i bevisføringen.

TROSTERUDSENTERET: Øyvind Holen fotografert da han for ti år siden skrev boka «Groruddalen. En reiseskildring». I denne kronikken tar han for seg metoden Halvor Fosli har brukt i sin ferske bok om Groruddalen, «Fremmed i eget land». Foto: Katrine Nordli / NTB Scanpix
TROSTERUDSENTERET: Øyvind Holen fotografert da han for ti år siden skrev boka «Groruddalen. En reiseskildring». I denne kronikken tar han for seg metoden Halvor Fosli har brukt i sin ferske bok om Groruddalen, «Fremmed i eget land». Foto: Katrine Nordli / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Å belyse problemer i Groruddalen som følge av innvandring er et fint utgangspunkt for ei bok, og jeg vil ikke argumentere mot dem som er intervjuet i boka «Fremmed i eget land». Jeg tviler ikke på deres opplevelser og bekymringer, og dessuten er alt anonymisert, slik at det er umulig å argumentere mot både påstander og personlige anekdoter. Isteden vil jeg gripe fatt i forfatter Halvor Foslis lettvinte beskrivelse av dalens historie, samt bruken av min bok «Groruddalen. En reiseskildring» (2005).

Problemet er at Fosli overdriver idyllen før innvandrere kom, og dermed også innvandringens negative konsekvenser. Når han også ignorerer spørsmål om klasse og andre sosiale og økonomiske faktorer, kommer skildringen av Groruddalen ut av balanse. Fosli støtter seg på statistikk om at etnisk norske flytter ut, men nevner ikke at kriminaliteten, og da særlig ungdomskriminaliteten, har gått kraftig ned de siste ti årene, eller at skolene, tross høy minoritetsandel, når til dels gode resultater, alt ifølge Aftenposten-saken «Fem myter om Groruddalen».

Han går ikke dypere ned i det etniske og religiøse mangfoldet i bydelene, for eksempel at polakker på kort tid er blitt den største innvandrergruppen i Norge. Til det er han og intervjuobjektene for opptatt av islam, i praksis en monoman hakking på de pakistanske og somaliske minoritetene, som utgjør rundt 70000 mennesker i hele Norge. Leser man «Fremmed i eget land» får man inntrykk av at alle bor i Groruddalen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer