DEBATT

Holens metode er fornektelse

Å gå etter budbringeren, og ikke budskapet, løser ingenting.

«ET LITE STYKKE NORGE»:  Groruddalen i Oslo. Bildet er fra Ammerud. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
«ET LITE STYKKE NORGE»: Groruddalen i Oslo. Bildet er fra Ammerud. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Øyvind Holen skrev for ti år siden Groruddalen. En reiseskildring. I en kronikk 28. oktober klager han over at jeg har misbrukt teksten hans i min ferske bok, Fremmed i eget land. Samtaler med den tause majoritet. Jeg har etter alle sitatkunstens regler brukt noen avsnitt fra boka hans som angår mitt tema: overgangen fra å være bydeler preget av innflyttere til å bli preget av ikke-vestlige innvandrere — og hvordan innfødte nordmenn har opplevd dette.

Sitatene jeg brukte er ikke tatt ut av sin sammenheng, men problemet med Holens bok er at han ikke klarer å bestemme seg for om fremmedkulturell innvandring er et problem i seg selv eller noe annet. I boka fører det til en uløst spenning som glattes over. Et eksempel: Hva annet har forandret seg grunnleggende de siste 20-30 årene på Lindeberg annet enn befolkningsutskifting? Veisystemene, T-banen, borettslagene, kjøpesentrene, industrien, marka — alt dette er mer eller mindre slik som det var på 70- og 80-tallet. Så hvorfor skriver da Holen i 2005: «Jeg er ferdig med Lindeberg. Dersom far flytter, vil jeg neppe sette min fot her igjen».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.