DEBATT

Kjetil Rolness begår en dobbelt skivebom

Tar rennfart mot åpne dører.

FÅR SVAR:  Kjetil Rolness snakket nylig til norske redaktører om asylpolitikk og islam. Her er han på Aschehougs hagefest i fjor. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
FÅR SVAR: Kjetil Rolness snakket nylig til norske redaktører om asylpolitikk og islam. Her er han på Aschehougs hagefest i fjor. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Norsk journalistikk rundt islam kunne vært bedre. Men det handler ikke om manglende kritiske vinklinger.

«Norsk presse vil ikke, kan ikke og tør ikke skrive om fakta», sa sosiologen og skribenten Kjetil Rolness til norske redaktører under Norsk Redaktørforenings høstmøte i Oslo nylig, ifølge referatet på nettstedet medier24.

Han siktet blant annet til to saksfelt: asylpolitikk og islam.

«Bildet av den tre år gamle gutten på stranda ble vendepunktet: Etter det ble journalistikken overlatt til moral og følelser», sa Rolness. Imens har blant annet en debatt om kostnader ved flyktningstrømmen preget norsk opinion, med god hjelp av selveste statskanalen NRK, noe Rolness også selv viser til. Det framstår rimelig uklart hva det er norske medier ikke vil eller tør skrive om. La meg legge til: Fokus på menneskeskjebner, på moral og på følelser er en naturlig del av journalistikken, og av asyldebatten.

Med utgangspunkt i organisasjonen Norges Unge Muslimer (NUM) sin invitasjon av den amerikanske predikanten Kamal El-Mekki, kritiserte han også norsk presse for et angivelige manglende kritisk fokus på islam. Han viste til at det var avisen Dagen, samt Human Rights Service, som skrev om saken, og hevdet at norsk presse er «kritisk til kritikken og ukritisk til dem som presenterer et positivt bilde». Jeg skal gi Rolness rett i at norsk presse kunne satt et sterkere fokus på tilreisende, ytterliggående predikanter - El-Mekki har blant annet forsvart det saudiske straffesystemet og dødsstraff for frafall frå islam. Likevel begår Rolness en dobbelt skivebom.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer