DEBATT

Godhetstyranni og andre norske verdier

Skal kirken være upolitisk?

Sylvi Listhaug (Frp) frykter godhetstyranniet. Her under Arendalsuka. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Sylvi Listhaug (Frp) frykter godhetstyranniet. Her under Arendalsuka. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«Godhetstyranniet rir Norge som en mare», proklamerte Frp-statsråd Sylvi Listhaug i går. Hun siktet blant annet til Den norske kirkes preses Helga Byfuglien, som i sin tyranniske godhet kritiserte regjeringen for å kutte dramatisk i. I NRKs Dagsnytt Atten bragte Listhaug også Guds sønn inn i debatten, og mente at «Jesus ser» regjeringens behov for å gjøre tøffe prioriteringer.

Listhaugs kritikk føyer seg inn i et mønster der Frp angriper enhver representant for Kirken som våger å trekke en linje fra kristne verdier som barmhjertighet og gjestfrihet til konkrete politiske saker. Logikken ser ut til å være at slike verdier er noe man skal snakke om i abstrakte vendinger fra prekestolen, og ikke blande inn i debatten om statsbudsjettet eller andre ting som faktisk betyr noe.

Det interessante er at Frp ellers forsøker å framstå som de fremste forkjemperne for å verne om «norske verdier» — et felles norsk verdigrunnlag som bygger på den kristne og humanistiske kulturarven. Når Sylvi Listhaug opplever Kirkens kritikk så ubehagelig («tyrannisk»!) må det forstås på denne bakgrunnen: Helga Byfuglien viser hvordan Frps egen politikk bryter med sentrale deler av en slik kulturarv, og utfordrer dermed Frps status som den ubestridte forsvareren av norske verdier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer