Du leser nå Dagbladet Pluss

Angela Merkel - skytsengelen som ble syndebukk

Flyktningdramaet i Europa er et kappløp med tida. For alle.

UT AV TÅKA: Den tyske forbundskansleren Angela Merkel er i hardt vær på grunn av flyktningkrisa i Europa. Foto: AFP / DPA / NTB Scanpix
UT AV TÅKA: Den tyske forbundskansleren Angela Merkel er i hardt vær på grunn av flyktningkrisa i Europa. Foto: AFP / DPA / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOR ASYLSØKERE er det et kappløp for å rekke fram før Europa stenger sine grenser. For Merkel er det et kappløp for å lage ordninger som hindrer alle asylsøkerne å komme til Tyskland. Men kappløpet er et rotterace der Tyskland og forbundskansler Angela Merkel har elendige odds. I går ble de første asylsøkerne sendt fra Hellas til Luxembourg, som en del av det kompliserte og omstridte kvotesystemet Merkel har tvunget på plass i EU. 30 asylsøkere - seks familier fra Syria og Irak - ble flydd fra Hellas til det rike lilleputtlandet i EU. Den greske statsministeren Alexis Tsipras kalte turen til de 30 for sikkerhets skyld for «håpets reise». Men de 30 er ikke engang en dråpe i Egeerhavet, den farlige sjø-strekningen de nettopp hadde passert mellom Tyrkia og en av de greske øyene.

MERKEL HAR valgt den holdning at Europa ikke kan stenge sine grenser for folk som flykter fra krig. Siden september har mer enn 150 000 asylsøkere kommet til Tyskland. Og strømmen av mennesker på vandring gjennom Europa viser ingen tegn til å ta av. Daglig kommer det fortsatt rundt 10 000 over havet til Hellas, før de legger ut på den strabasiøse turen på egen hånd gjennom Balkan, til Østerrike og Tyskland.
[sitat=1,right]
I TYSKLAND har vinden snudd fra da Merkel tidligere i høst gjorde seg til flyktningenes skytsengel med å insistere på at Europa ikke kunne stenge sine grenser. Merkels begrunnelse er blant annet at hun vokste opp i Øst-Tyskland, som under Den kalde krigen var stengt inne bak en mur som hindret folk fra å reise til Vest-Tyskland. Resultatet er at flyktningmottakene i Tyskland kneler under trykket fra folkevandringen, i landsbyer langs grensa til Østerrike er det plutselig mange ganger så mange flyktninger som innbyggere, og Merkel og hennes kristeligdemokrater i CDU synker på meningsmålingene. CDU-veteraner klager, og sier at Merkels flyktningepolitikk ikke er til å kjenne igjen som kristeligdemokratisk, og likner mer på sosialdemokratenes eller de grønnes politikk.

DERFOR ER DET nå et tre-leddet filtrertingssystem av asylsøkere Merkel nå forsøker å få på plass. Det første er å etablere gigantleire i Tyrkia for å forhindre at strømmen av asylsøkere tar seg over havet til Hellas. 580 000 har kommet så langt i år, 200 000 bare i oktober. Det andre er å opprette leire der flyktningene kommer, først og fremst i Hellas og i Italia, der asylsøkerne skal registreres, og så fordeles i det kvotesystemet som i prinsippet begynte å fungere i går, med de seks familiene til Luxembourg. Det tredje sikkerhetsnettet skal opprettes i Tyskland, i grenseområdene, der Merkel vil ha leire for å kunne returnere dem som ikke har krav på flyktningstatus, i første omgang folk fra Balkan og de fra Afghanistan som ikke har rett til asyl.

MEN DET ER store problemer knyttet til alle tre filtreringsmekanismene Merkel vil ha på plass. I Tyrkia må hun få en avtale med den stadig mer uberegnelige president Recep Erdogan. I Hellas må hun samarbeide med statsminister Alexis Tsipras, mannen som har alle grunner til å si takk for sist etter at Merkel dikterte betingelsene for en ydmykende gjeldsavtale i vår. Og i Tyskland ser det ut til at hun kan få med seg de enda mer konservative i det bayerske søsterpartiet CSU på å opprette leire i Tysklands grensetrakter. Men de sosialdemokratiske regjeringspartnerne er skeptiske til leire i Tyskland, fordi de frykter at de vil bli permanente. Uansett; Merkel har dårlig tid. Mekanismene må på plass. Nå.

DERFOR ER DET asylsøkerne som strømmer gjennom Europa som er på offensiven i det kappløpet om tid som det europeiske flyktningdramaet har blitt. Menneskesmuglere i Hellas har ifølge rapporter allerede suksess med å presentere sin forretningsidé, nemlig at leirene i Hellas bare vil bli en siste etappe på reisen før tvangsdeportering tilbake dit flyktningene kom fra. Det betyr at mange av flyktningene - kanskje alle unntatt syrerne - vil unngå leirene Merkel og EU vil sette opp i Hellas.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.