DEBATT

Fugelli har resepten

I livsprosjektet skal vi beskytte oss og forebygge, men med måte. Vi må tåle en passe dose uhygge og usikkerhet for å få sjelefred.

TRYGGHET: Mennesket må lete etter sitt eget grunnstoff og sette det i foredling, skriver professor i sosialmedisin, Per Fugelli. Her på Orre, Jæren. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN / Dagbladet
TRYGGHET: Mennesket må lete etter sitt eget grunnstoff og sette det i foredling, skriver professor i sosialmedisin, Per Fugelli. Her på Orre, Jæren. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Når du blir alvorlig syk, kanskje nærmer deg dødens posisjon, er det mange som lager en siste selvangivelse. De gjør opp livets regnskap med pluss og minus. De siste årene har jeg arbeidet med denne nysgjerrigheten: Hvilke livskilder, hvilke grunnstoffer for sjelen, har gitt meg et godt nok liv, 66 år som frisk, seks år som syk? For meg er det syv psykososiale vitaminer som gjør at jeg snart, for 72. gang, vil synge «Deilig er jorden», med hånda på hjertet: Trygghet, verdighet, handlingsrom i eget liv, tilhørighet, mening, glede og likevekt.

Jeg har hatt kreft nå, som kommer og går i seks år. Det har vært en blandet fornøyelse. En av gledene er at pynten faller av livet og språket. Det skjer en utfelling av grunnstoffer i Jeg-et og språket.

Jeg har skrevet 20-30 bøker. Når jeg leser dem i dag, likner de på trær om høsten. Nesten alle ordene faller av. Tilbake står stammen og de nakne greinene. Tilbake står 391 språklige krystaller som belyser grunnstoffene i livet mitt. I boka «Sitater» har jeg samlet disse fyndordene for å få fram «The bright sides of life».

Boka er ment som en resept. I det gamle Perserriket var der tre slags leger: Knivlegen, urtelegen og ordlegen. Jeg har prøvd gjennom legelivet mitt å være Ordlege. Her følger min medisin:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer