Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

«Svineri bygget på hat»

Magdi & Chirag gjør hva NWA gjorde og det er pisse fedt mand.

REAKSJONER: «Dette svineriet er bygget på hat», skriver FrP-politiker Peter N. Myhre på sin FB-profil, om Karpes nye låter. Ja visst faen er det da det! 
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
REAKSJONER: «Dette svineriet er bygget på hat», skriver FrP-politiker Peter N. Myhre på sin FB-profil, om Karpes nye låter. Ja visst faen er det da det! Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Meninger

«Jeg orker ikke skrive hele kronikken, men den ender på noe greier om at Magdi & Chirag gjør hva NWA gjorde og at det er pisse fedt mand» 

(En tweet fra Odd-Magnus Williamson 06.11, og etter oppfordring fra DB kommer 140 tegn + allikevel. Red.anm)

Jeg er ingen Øyvind Holen eller Martin Bjørnersen når det kommer til rap-historie. Men jeg husker første gang jeg hørte «Fuck the Police» som 10-åring og den pirrende rasende følelsen i etterkant. Komikken i at en blond 10 åring fra et pinsemenighet-hjem i Norge kunne føle sinne og solidaritet med 5 gangster-rappere fra Compton er absolutt  til stede, men samtidig bunner det i noe ganske vakkert: barnets rettferdighetssans og moralske imperativ.
Jeg syntes det var utrolig urettferdig at Ice Cube måtte ha det litt kjipere enn de andre i L.A fordi han var brun i huden, og totalt uakseptabelt at MC Ren skulle bli sprayet med tåregass bare fordi politiet var redd han.
 
Nå er jeg en hvit mann som pusher 40 med alt hva det medbringer av goder. For å parafrasere Louie CK. «Jeg er ikke på toppen av næringskjeden. Jeg er ute av den». Men den blonde 10-åringen bor fortsatt inni meg, og han bråvåkner når Karpe Diem trykker tannlege-borret i nerven som heter «urettferdighet». 

10-åringen jubler med når Karpe glefser mot FrP-politikere, akkurat som han jublet da NWA sang om å banke politiet formløse i 1988. Og igjen jublet da han på videregående leste utdrag fra franske revolusjonssanger skrevet av undertrykte hvite bønder i 1789

Ikke at 10-åringen på noen som helst måte støtter politi & politikervold eller halshugging av aristokrater. Men han har ekstrem solidaritet med folk som blir behandla ræva og reiser seg på barrikadene for å sloss tilbake med det siste de har av tilgjengelige midler. Om det så er ord skarpe som bajonetter.

«Dette svineriet er bygget på hat», skriver FrP-politiker Peter N. Myhre på sin FB-profil, om Karpes nye låter. Ja visst faen er det da det! Det er bygget på det hatet arbeidsinnvandrere møtte på 70-tallet da de kom hit for å jobbe. Det er bygget på hatet Arne Myrdal forpestet Brumunddal med. Hatet fra Jack Erik Kjuus. Hatet mot Arve Beheim Karlsen som ble jaget ut i en elv og druknet fordi han var fra India. Hatet mot Benjamin. Hatbrannene mot asylmottak. Hatet fra at jobbsøkere med utenlandsk navn fortsatt har 25 prosent mindre sjanse for å bli innkalt til jobbintervju, selv om de har samme kvalifikasjoner og skattehistorikk som etniske nordmenn. Hatet fra kommentarfeltet  as you read.

At ikke minoritets-kids i dette landet for lengst har gjort opprør og brent bildekk eller stormet en «Bastille» sier mye om hvor bra minoritets-kids vi har, og hvor godt de er oppdratt av foreldrene sine og lærere. At Karpe Diem derimot bruker et voldelig språk mot et enda mer voldelig system for å belyse og forandre det, er bare en forlengelse av skrivetradisjonens evigbrennende ønske om frihet, likhet og brorskap.

Magdi & Chirag gjør hva NWA gjorde og det er pisse fedt mand

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling