DEBATT

Da Steinfelds bestemor ble hentet av Statspolitiet

På årsdagen for Krystallnatten skriver Hans-Wilhelm Steinfeld om da norsk statspoliti hentet bestemoren og hennes tre minste barn.

I GIV AKT: Siste mil.org-oppstilling på Fridalen skole i Bergen høsten 1945. Kapteinen i front er Harald Risnes, sjefen for Bjørn-West-bataljonen. Lengst til høyre står Hans-Wilhelm Steinfelds far, løytnant Herman Steinfeld. Bildet til høyre viser opprydding etter Krystallnatten i 1938. Foto: Privat
I GIV AKT: Siste mil.org-oppstilling på Fridalen skole i Bergen høsten 1945. Kapteinen i front er Harald Risnes, sjefen for Bjørn-West-bataljonen. Lengst til høyre står Hans-Wilhelm Steinfelds far, løytnant Herman Steinfeld. Bildet til høyre viser opprydding etter Krystallnatten i 1938. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Kristian Ottosen kalte sitt store verk om deportasjonen av jøder fra Norge «I slik en natt». Og i slik en natt i Bergen kom de til min bestemor, Elizabeth Steinfeld...

«Å ha med Satan å gjøre», heter boken om Rezsö Kasztner, som klarte å redde 1700 ungarske jøder i juli 1944. Han hadde med selveste Adolf Eichmann å gjøre.

Ellers klarte Eichmann, som elsket å spille Mozart på sin fiolin, å deportere en halv million ungarske jøder til Auschwitz fra våren 1944, godt hjulpet av ungarske medløpere.

Det var slike sataner som dundret på den skrøpelige døren til min farmor denne novemberkvelden senhøstes 1942 i den vindtrukne arbeiderbrakken som hun bodde i med sine tre minste barn nede mot Puddefjorden på Damsgaard i Bergen. Minst ett øyevitne blant naboene lever fremdeles.

Det var norske statspolitifolk, SS-håndlangerne, som trengte inn i den vesle leiligheten.

Min fars mor, bestemoren min, fortalte meg selv mot slutten av sitt liv hvordan det foregikk. Min tante Ruth, onkel Ruben og tante Mary var meget små barn. Min farfar Jacob lå i dekning på Osterøy. Han ble angitt i 1944. Min far Herman Steinfeld var med under felttoget i 1940 fra Voss til Molde. Siden deltok han i en Mil.org-gruppe som drev med englandsfart, Norge I-gruppen. De andre fire søsknene var unge voksne alt. Under arrestasjonen gråt minstebarnet, min tante Mary. En norsk statspolitimann slo den minste piken i hodet med en geværkolbe, fortalte bestemor. Tante Mary ble skadet for livet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer