KOMMENTARER

Kvinnekampen er ikke over

Tiltak for likestilling er viktigere enn Kjetil Rolness gir inntrykk av.

LIKESTILLING: Forskningen er tydelig. Kvinner opplever fortsatt diskriminering, skriver Aksel Braanen Sterri. Bildet fra Kvinnedagen 8. mars 1974.
Foto Johan Brun / Dagbladet
LIKESTILLING: Forskningen er tydelig. Kvinner opplever fortsatt diskriminering, skriver Aksel Braanen Sterri. Bildet fra Kvinnedagen 8. mars 1974. Foto Johan Brun / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet 31. oktober avlyser Kjetil Rolness kvinnekampen: «[H]va holder det ene kjønn tilbake? Hvem er alle disse dyktige kvinnene som systematisk blir forbigått?»

Hadde Rolness vært så glad i fakta som han utgir seg for å være kunne han gått til forskningen på området og fått svar. Den viser tydelig at kvinner fortsatt møter store barrierer på vei mot toppen, selv om de nå tar mer skjulte former enn før.

Kjønn er en av de mest grunnleggende kategoriene vi bruker til å forstå og tolke menneskers atferd. Når du møter en bekjent legger du merke til kjønnet før du husker navnet (se pdf). Dette får diskriminerende konsekvenser.

En mannlig leder som utøver strengt, men nødvendig lederskap, vil i kvinnelig drakt kunne kalles kald og kynisk. Dette fikk vi seinest bekreftet i en studie utført av forskere på Markedshøyskolen.

Samme atferd blir altså devaluert når den kommer fra en kvinne. Det gjelder ikke bare i lederstillinger. I mannsdominerte yrker favoriseres menn i ansettelsesprosesser, uavhengig av kompetansen de besitter. På den andre siden diskrimineres menn i kvinneyrker og flere yrker med balanse mellom kjønnene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer